Odloženo lansiranje severnokorejske rakete velikog dometa

09 Dec 2012
Autor D.L.
145 pregleda

Severna Koreja će možda zbog neočekivanih tehničkih poteškoća u završnoj fazi priprema za lansiranje odložiti lansiranje rakete dugog dometa ''Teapodong 2'', koja je po rečima zvaničnika u Pjongjangu, deo severnokorejskog svemirskog programa slanja u orbitu satelita za posmatranje Zemlje. Na ovu vest su privremeno odahnule vlade Japana i SAD, ali američki institut ''Džon Hopkins'' opominje da je u pitanju odlaganje zbog loših vremenskih uslova, a ne zbog želje Severne Koreje da popusti pritiscima SAD, Rusije, Japana i ostalih zemalja da se obustavi lansiranje.

Odloženo lansiranje severnokorejske rakete velikog dometa

Severna Koreja je 13. aprila ove godine lansirala balističku raketu ’’Teapodong 1’’ kao probu za slanje satelita u orbitu Zemlje, koja je za 7 minuta od lansiranja preletela Japan uzbunivši stanovištvo koje je u nekim gradovima trčalo u podrume i skloništa. Prvi, pogonski deo rakete, je pao nedaleko od japanske obale u blizini profekture Akita, a drugi deo je nastavio let i srušio se u Tihi okean, oko 1300km dalje. Japanska vlada je uputila oštri protest Pjongjangu zbog lansiranja, a pridružile su se i ostale zemlje članice Saveta bezbednosti UN koje strahuju da je ovo pokušaj Severne Koreje da pod okriljem svemirskog programa napravi interkontinentalnu balističku raketu.

Pjongjang je nakon prvog lansiranja objavio da početni neuspeh neće obeshrabriti njegove napore u lansiranju satelita. Da podsetimo, to je bila jedna od neostvarenih želja bivšeg lidera Kim Džong Ila, a Pjongjang želi da mu tu želju ostvari posthumno kao odavanje počasti velikom vođi. Nakon objavljivanja planiranog datuma za lansiranje, japanska vlada je naredila svojim vojnim snagama da sruše ’’Teapodong’’ ukoliko se nadje u japanskom vazdušnom prostoru, a SAD je u Japansko more uputila brodove sa antiraketnim naoružanjem iz svoje VII flote koja je bazirana u Jokosuki. Pjongjang navodi da nova raketa neće ući u vazdušne prostore drugih zemalja i nastaviće pripreme za lansiranje čim se uklone novonastale poteškoće. Celom svetu ostaje da čeka rasplet nove krize u ovom delu sveta koja preti da donese novi sukob na ovo azijsko poluostrvo, sa tendencijom rasta na šire područje.

Izvor podataka i slika:

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru