Iukitsuri, zaštita i ukras japanskih bašti

13 Aug 2016
Autor Mirjana
771 pregleda

Tokom zimskih meseci, u mnogim japanskim vrtovima niču čudne strukture koje se poput krune uzdižu oko drveća. One se zovu iukitsuri, ili „tregeri za sneg”, a svrha im je da zaštite grane drveća i žbunje od lomljenja pod teretom snežnih padavina.

Iukitsuri, zaštita i ukras japanskih bašti

Postoje različiti načini gradnje iukitsurija, ali najčešća tehnika podrazumeva podizanje duge grane bambusa uz samo stablo, a zatim spuštanje užadi od vrha stabla, koja se vezuju za donje grane. Užad sprečava da se grane opuste pod teretom snega i na kraju polome. Za jedno stablo, nekada se potroši i više od 800 konopaca.

Kao i mnoge druge japanske rukotvorine, iukitsuri je kombinacija funkcionalnosti i lepote. Konopci se spuštaju sa vrha u pravilnim razmacima i kao zraci okružuju stablo. Njihova dužina je savršeno usklađena sa visinom grana. U parkovima i baštama se često u podnožju stabla postavljaju reflektori koji bacaju svetlost na grane povezane konopcima i naglašavaju debele pramenove. Dok pada sneg, rađa se prizor lepe zimske idile.

Iako se ne zna tačno poreklo veštine iukitsuri, veruje se da datira iz Edo perioda (1603-1868). Opšte je prihvaćeno da su praksu zaštite drveća uveli poljoprivrednici u severnom Honšu, da bi leti sačuvali jabuke od tereta plodova, a zimi od snega. Nešto kasnije, ova veština je usavršena u dekorativnu, kada se estetika spojila sa funkcionalnošću. Čak i u regionima gde više nema obilnog snega tokom zime, poput Tokija, iukitsuri se zadržao kao simbol dolaska zime i dekor zimskih praznika.

Proces pričvršćivanja užadi počinje u novembru, i traje oko mesec dana. Konopci na drveću ostaju do kraja marta, ili do konačnog topljenja snega i sigurnih znakova proleća.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 20 Aug 2016

Originalno! Zaista fascinira koliko ljudi mogu da učine u očuvanju Majke Prirode! Međutim, iako u velikoj meri poštujem kulturu japanskog naroda, postoji jedan tradicionalni običaj, gde u jednom japanskom selu, lokalno stanovništvo, jednom godišnje MASAKRIRA BREMENITE DELFINE koje su došle na to mesto da rode svoje mlade! U taj STRAŠNI MASAKR, uključeni stari, mladi pa i deca!? Još jedan u nizu dokaza gde TRADICIJA pokazuje svoje ružno lice! https://youtu.be/9mmUqgL8g1k

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru