Božićno bombardovanje Pacifika - jedini ispravan način demonstriranja moći

25 Dec 2016
Autor Mirjana
858 pregleda

Već 64 godine, vojska SAD-a svakog decembra tradicionalno izvodi vazdušnu operaciju u kojoj njeni piloti postaju Deda Mrazovi za oko 200000 stanovnika malih ostrva Mikronezije. Operacija Božićni kargo tokom koje se na stotine drvenih kontejnera napunjenih poklonima nežno spušta zelenim padobranima je humanitarna misija sa najdužom tradicijom na svetu.

Božićno bombardovanje Pacifika - jedini ispravan način demonstriranja moći

Prva operacija Božićni kargo, ili Božićno izbacivanje (Christmas Drop) kako je još nazivaju, dogodila se neplanirano, tokom leta aviona Air Force B-29 iznad teritorije Gvama na Božić 1952. godine. Videvši avion, stanovnici ove američke teritorije u zapadnom Pacifiku su razdragano mahali, pozdravljajući čuvare neba koji praznik nisu provodili sa svojom porodicom. U duhu Božića, posada je dobila ideju da obraduje ekipu na ostrvu. Prikupili su slatkiše i ostale sitnice koje su se našle u avionu, spakovali ih u kutiju, privezali za padobran, i izbacili iz aviona na oduševljenje ostrvljana.

Od tada, svake godine sve veći tovar životnih namirnica, korisnih alatki i igračaka tokom božićnih praznika sa neba zasipa stanovnike Gvama. Danas ih udruženim snagama prikupljaju i sortiaju civilne organizacije, firme i Vazduhoplovstvo SAD-a. U paketima koji teže oko 100 kg nalaze se mreže za pecanje, mleko u prahu, riža, slatkiši, odeća i obuća, igračke, školski pribor i sl.

Za spuštanje paketa se koriste stari vojni padobrani, koji su rashodovani iz padobranskih jedinica, ali još uvek mogu da odsluže svoju poslednju misiju i bezbedno spuste božićne darove. Za stanovnike ostrva, isluženi vojni padobrani su nekad najvredniji poklon. Koriste ih umesto krovova za prekrivanje kuća, ili za zaštitu kanua.

Pre nekoliko godina, Vazduhoplovstvo SAD-a je sklopilo „koaliciju” sa Kraljevskim australijskim vazduhoplovstvom i Japanskom vazdušnom samoodbranom u prikupljanju i distribuciji božićnih paketa na ostrva zapadnog Pacifika.

izvor: Airlift Magazine, Operation Christmas Drop FB, US Air Force

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 26 Dec 2016

Prvi put čujem za ovu, zaista lepu i humanu akciju! Ovo može i treba da pube primer i uzor svim narodima sveta kako bi, na sebi svojstven način, mogli da pomognu ljudima u svom neposrednom okruženju, pre svega svojim komšijama... Na žalost, mnogo je veći broj primera u potpuno drugačijoj konotaciji!

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru