Morski zid protiv cunamija

05 Apr 2015
Autor Tea
510 pregleda

Podmorski zemljotres od devet stepeni Rihtera koji se dogodio 2011. u Japanu, a koji je izazvao cunami nezabeleženih razmera, ostaće zauvek u sećanju celog sveta, kao čudovište koje je bacavši automobile do deset metara u visinu pokosilo deo obale Japana.

Morski zid protiv cunamija

Svesni opasnosti koja im preti sa mora vekovima u Japanu su se podizale brane, gradile kuće na brdu, pošumljavao teren. Ništa od toga nije uspelo da spreči razorni cunami koji je zbrisao veliki deo severoistočne obale i u kome je živote izgubilo oko 20.000 ljudi. U Sendaju je podignut zid visok šest metara za koji se verovalo da je dovoljna zaštita. Kako se monstuozni talas visine deset metara sručio na ovaj milionski grad severno od Fokušime, oni koji se nisu na vreme sklonili nisu imali nikakve šanse.

Četiri godine nakon apokalipse koja ih je zadesila, da bi se stanovništvo na obali zaštitilo od mogućih novih katastrofa koje prete sa mora ova zemlja planira da podigne morski zid visine oko pet spratova i dužine 400 kilometara.

Izgradnja „Velikog morskog zida” je izazvala novu vrstu „cunamija” u Japanu. Uzalud pristalice podizanja ovakve barikade objašnjavaju da je zid nužno zlo koje će osim zaštite stanovnicima obezbediti i nova radna mesta, protivnici su daleko glasniji. Oni smatraju da ovakva betonska barijera zaklanja vidik, ometa ribolov od koga živi veliki broj stanovništva, ugrožava ekosistem mora, kao i da će ljude učiniti neopreznijim kada ponovo dođe do velikih morskih oluja. Kao argument ovakvoj tvrdnji oni navode podatak da mnogi od stradalih nisu uopšte čuli upozorenje, niti shvatili da treba da se sklone od opasnosti koja nadolazi.

Kada je cunami pogodio gradić Ivanume postojeći zid visok 7,2 metara i stabla borova zasađena duž obale su uspela da oslabe vodenu stihiju, ali je ona ipak prodrla pet kilometara u kopno.

Prema procenama stručnjaka, planirani japanski zid bi uspeo da zaštiti 23 posto od 1.700 kilometara duge obale, posebno najugroženijih delova, i to: Ivate, Mijagi i Fukošima.

Osmišljavanje ovog projekta je počelo neposredno nakon katastrofe 2011, a sada je došao red i na njegovu realizaciju. Procenjuje se da će izgradnja koštati oko šest milijardi evra. Stari oštećeni zaštitni zidovi se nadograđuju i povećavaju, a vlada Japana ima za cilj da po svaku cenu spreči žrtve onda kada se morsko dno ponovo uzburka i neko novo čudovište krene u napad na obalu ove države.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

3 komentara

 
Sopček Đura, 06 Apr 2015

Kao Kosmopolita želim narodu Japana mnogo uspeha u odbrani protiv ove Prirodne nepogode! Međutim, nikada neću odobriti užasne masakre koje japansci čine ubijajući svake godine na hiljade delfina koji dolaze na japansku obalu da produže potomstvo!? Pri tom se pravdajući tradicijom, koja sobom nosi, u velikom broju slučajeva, u današnje vreme neprimerene postupke...

Odgovori
 
Zoran, 09 Apr 2015

Đuro, da nisi pobrkao Japan i Farska ostrva? Japanci zaista love kitove i delfine (pravdajući se naučnim razlozima), dok su Farani poznati po pokolju delfina u plićacima oko njihovih ostrva.

Odgovori
 
Sopček Đura, 09 Apr 2015

Ne, sigurno nisam pobrkao Japan i Farska ostrva, koja se nalaze između Škotske i Islanda! Prvo, odlično poznajem geografiju a drugo, gledao sam dokumentarni film u kojem se, na žalost, do detalja vide masakri delfina u dva-tri japanska sela, gde je to vekovna tradicija... Inače, da ne bude nesporazuma, izuzetno cenim japansku naciju i kulturu! U prilog tome ide činjenica da su me kolege zbog toga zvali: ĐURA JAPANAC !

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru