Konflikt kuhinja - restoran koji servira hranu samo iz država sa kojima su SAD-e u sukobu

04 Aug 2016
Autor Mirjana
675 pregleda

Kad dinamična spoljna politika SAD-a „zakuva” konflikt sa nekom državom, restoran u centru Pitsburga menja svoj meni. Danas se na njemu redovno rotira ponuda domaće hrane iz kuhinja Avganistana, Kube, Irana, Severne Koreje, Palestine, Venecuele…

Konflikt kuhinja - restoran koji servira hranu samo iz država sa kojima su SAD-e u sukobu

Začetnici ideje Konflikt kuhinje (Conflict Kitchen) su Džon Pena, Jon Rubin i Daun Veleski, koji su restoran otvorili 2010. godine. Od tada, na svakih šest meseci, menja se kompletan izgled menija, fasade i dekora, prilagođen kulturi države koju promovišu. Svaka promena ponude obeležava se performansima, druženjima i diskusijama. Na okupljanjima redovno lično ili preko video-linka prisustvuju profesori, aktivisti, umetnici i drugi građani država kojima je posvećen promotivni period.

Pored hrane koju služe i pripremaju za dostavu, a opredeljuju se za onu koja se najčešće može naći na ulicama gradova čiju državu predstavljaju, vlasnici Konflikt kuhinje sedam dana u nedelju, u centru drugog najvećeg grada Pensilvanije, organizuju okupljanja ljudi zainteresovanih da saznaju više o načinu života naroda o kojima svakodnevno slušaju negativne komentare u vestima. Cilj im je da omoguće prosečnom Amerikancu da izađe iz okvira polarizovane retorike koje serviraju politika, televizija i novinski naslovi medija u SAD-u i počne da sagledava širu sliku sveta.

„Hrana koju prodajemo priča svoju priču. Ona pomaže našim gostima da postanu deo projekta koji pokušava da produbi komunikaciju i navede na razgovor koji možda inače ne bi poveli, o politici i dnevnim dešavanjima u tim državama” - rekao je o konceptu Konflikt kuhinje jedan od njenih osnivača i profesor Univerziteta Carnegie Mellon, Jon Rubin.

Svedočenja o svom aktivizmu čuvaju na web stranici Konflikt kuhinje, gde ostaju zabeležene priče o svakoj državi čiju su kuhinju promovisali, uz detaljne recepte nacionalnih jela koja su se nalazila na meniju u tom periodu.

Velika moć i značajan uticaj ovog neobičnog projekta na javnost potvrđeni su 2014. godine, kada je postao meta napada ekstremista zbog promocije Palestine. Restoran je bio privremeno zatvoren, jer su njegovim vlasnicima upućene pretnje smrću, a do ponovnog otvaranja ispred restorana u odbrani Konflikt kuhinje svakodnevno se okupljao veliki broj građana.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru