Ostvarenje Teslinog sna započeto minijaturnim koracima u Japanu

27 Apr 2015
Autor Voxxx
637 pregleda

Izgleda da je posle više od 100 godina neko uspeo da se samo malo približi poduhvatu našeg najvećeg vizionara i naučnika Nikole Tesle u prenosu električne energije bežičnim putem. Pošlo je to za rukom grupi japanskih naučnika.

Ostvarenje Teslinog sna započeto minijaturnim koracima u Japanu

Istraživači iz japanske agencije JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency) uspeli su da prenesu snagu električne energije od 1.8 kW putem mikrotalasa na prijemnik koji je bio udaljen 55 metara. Možda ćete pomisliti da ovo i nije nešto impresivno jer bi to bila dovoljna energija da se ugreje voda u električnom kuvalu, ali svakako ovaj eksperiment otvara nove horizonte u istraživanju alternativnih energetskih izvora. Slična tehnologija bi mogla biti iskorišćena za prikupljanje solarne energije u prostoru i predajom te energije na Zemlju. Ovo je sličan način na koji se napajaju svemirske stanice - konvertovanjem solarne energije pomoću solarnih ćelija koja se nalaze na krilima stanice. Očigledno je da su nam potrebe za električnom energijom mnogo veće, ali je ovo ipak dobar početak.

Već godinama su istraživači JAXA uključeni u projekat svermirske električne stanice (SSPS - Space Solar Power Systems) koja ima za cilj da gradi solarnu eletranu u svemiru koja bi sakupljala solarnu energiju, pretvarala je u mikrotalase ili laserske zrake i slala u prijemnu stanicu na Zemlji. Svemirska stanica će se nalaziti u geostacionarnoj orbiti naše planete na nadmorskoj visini od oko 36.000 kilometara. Ali, ovaj vrlo ambiciozni projakat bi mogao biti realizovan tek za nekoliko decenija, a u međuvremenu se moraju rešiti mnoga tehnička pitanja, kao na primer precizno slanje mikrotalasa iz geostacionarne orbite do tačno određene tačke na Zemlji.

Da podsetimo da je Nikola Tesla krajem XIX veka, tačnije 1899. godine, uspeo da prenese bežično energiju na udaljenost 42 kilometra od tornja u Kolorado Springsu (Colorado Springs) i tom prilikom upalio 200 sijalica jačine 200 W. Tesla je verovao da je uspeo da iskoristi „energiju nulte tačke” (zero point energy) koja je nepresušan izvor energije. Najveći američki magnati su podržavali njegova istraživanja sve do momenta kad je Tesla objavio ideju za „svetsku bežičnu mrežu” (World Wireless System) koja bi omogućavala beskonaćne mogućnosti slanja dokumenata, slika, muzike i naravno bežični prenos električne energije bilo gde na planeti. 1901. godine započeo je sa izgradnjom svog prvog tornja, ali je korporacija J.P.Morgan učinila sve kako bi finansijski, psihički i fizički iscrpela Nikolu Teslu i uništila ovaj projekat da ne bi izgubila primat u proizvodnji i distribuciji električne energije, a samim time i novac. Na žalost ostatka čovečanstva, uspeli su u tome.

Fotografija objavljena u Century Magazine je jedini podsetnik na uspeh Teslinog bežičnog prenosa energije

Verujemo da će čovečanstvo da shvati da su alternativni izvori energije jedini spas. Iako se projekat SSPS suštinski razlikuje od Tesline ideje o besplatnom prenosu električne energije, dobro je znati da ćemo u budućnosti barem imati energiju bez obzira na klimatske uslove na plavoj planeti - sve dok nam Sunce živi.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru