Hotel Madonna Inn, dobrodošli u carstvo kiča

24 May 2016
532 pregleda

Inspirisani Švajcarskim Alpima, bračni par Aleks i Filis Madona su 1958. godine podigli hotel u Kaliforniji. Njegov dizajn je sa namerom zasnovan na svemu što ljudski ukus smatra napadnim i šljaštećim. Pisac Umberto Eko ga je slikovito opisao:

Hotel Madonna Inn, dobrodošli u carstvo kiča

„Albert Šper je, listajući knjigu o Gaudiju, progutao dobru dozu LSD-a i počeo da gradi svadbenu katakombu za Lajzu Mineli.”

Hotel ima 110 soba. Svaka je tematski dizajnirana, pa možete odabrati Cvetnu fantaziju, Pustinjsku stenu, Stari mlin i sl. Zastupljene su sve boje ovog sveta, ali je pink svakako dominantna, naročito u restoranu Zlatna groznica, Bakar kafeu i Srebrnom baru koji se nalaze u prizemlju hotela. Tematski ih povezuje tepih sa upadljivim šarama cveća i grane ogromnog zlatnog stabla koje je centralni dekor trpezarije. Čak je i šećer na stolovima pink boje.

Najveću pažnju posetilaca koji putujući čuvenim Route 101 slučajno svrate u restoran, ne znajući gde dolaze, privlači dizajn toaleta u prizemlju.

Bračni par Madona je 1958. godine počeo hotelski posao sa samo 12 soba. Ubrzo je dodato još 40, a tokom 1960-tih su zbog velikog interesovanja turista dodati vinski podrum, pekara, restoran i banket sala.

Da bi se nazvao carstvom kiča, hotelu Madonna Inn nedostaje jedna bitna karakteristika - jeftini materijali, koje ovde nećete naći. Spoljašnja struktura je izgrađena od prirodnog kamena, isklesanog od stena koje neposrednoj blizini lokacije hotela dostižu težinu i do 200 tona. Ručno klesani prirodni mermer je korišćen u dekoraciji velikog broja soba, a sva vrata su od ručno rezbarenog punog drveta. Detalji od bakra i mesinga su pravljeni na licu mesta.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru