Kad arhitektura postane meta podsmeha

22 Nov 2013
Autor Mirjana
2656 pregleda

San svakog arhitekte je da ostavi pokoljenjima građevinu koja će mamiti poglede prolaznika i postati zamenitost jednog regiona. Nekad im se san ostvari, ali kao noćna mora. Njihove ideje realizovane u stvarnosti postanu predmet podsmeha.

Kad arhitektura postane meta podsmeha

VRATA ISTOKA- Sudžou, Kina

Ambiciozno zamišljena zgrada u Sudžou, nazvana simbolično „Vrata Istoka” u kineskim medijima danas se sve češće naziva „Duge gaće Istoka”. Inspirisani lukovima na ulazima u bašte starih kineskih gradova, aritekte firme Suzhou Chianing Real Estate Co. želele su da u moderni kineski grad unesu dašak prošlosti i ostave uspomenu na drevnu kinesku arhitekturu. To da će svi koji u velelepnu i elegantnu kulu pogledaju videti duge gaće, nisu mogli da predvide. Ako ništa drugo, napravili su najskuplje gaće na svetu, koje su koštale celih 700 miliona $.

DOHA 9 - Doha, Katar

Jean Nouvel, poznati francuski arhitekta, dizajnirao je poslovni centar u Kataru, impozantnu građevinu visoku 231m. Iako je zgrada od strane stručnjaka proglašena za najbolju visoku zgradu Bliskog Istoka i Afrike, to laičke posmatrače nije sprečilo da u njoj vide džinovsku sex igračku. Da li je kriva iskvarena mašta posmatrača, ili je slavni arhitekta u konzervativni Katar sa namerom uneo malo francuske perverzije, nikad nećemo saznati. U međuvremenu, sjajna i impozantna reklama za sex-shop krasi severnu stranu Doha zaliva.

VELO KULE - Seul, Južna Koreja

Južno od Korejske demilitarizovane zone, na reci Han leži Seul, politički, kulturni, društveni i ekonomski centar Južne Koreje i jedan od globalnih gradova sveta. A u njemu, 153 metara visoka zgrada čiji dizajn potpisuje čuvena njujorška kompanija Asymptote Architecture. Iako je prvobitna zamisao bila da građevina podseća na nanizane točkove koji simbolizuju brz razvoj i ekonomsku nadmoć ovog regiona, ona neodoljivo podseća na držač toalet papira, bogato opskrbljan rolnama ovog predmeta od neobične važnosti.

OBLAK - Seul, Južna Koreja

Sve ovde spomenute građevine su objekti koji izazivaju bezazleno smejuljenje i duhovite asocijacije posmatrača. „The Cloud” (Oblak) je mogao da bude uzrok diplomatskog skandala i pored čiste namere holandskih arhitekata iz firme MVRDV da sagrade kule bliznakinje koje izgledaju kao da uranjaju u oblake. Umesto toga, one izgledaju kao njujorške kule Svetskog trgovinskog centra uhvaćene u trenutku kad kroz njih proleće avion koji su oteli teroristi. Fenomen 9/11 je toliko ušao u svest ljudi da je ova asocijacija pri pogledu na pikselovani oblak logična, i nimalo prijatna. Kompanija MVRDV je uputila zvanično izvinjenje zbog svog nesrećnog dizajna, ističući da je sličnost nenamerna. Budućnost ove građevina je još uvek neizvesna.

CENTAR ASHAI PIVA - Tokijo, Japan

Na južnoj obali reke Sumide u Tokiju nalaze se dve zgrade kompanije Ashai. Veća je oblika gigantske krigle sa belim krovom osmišljenim da liči na pivsku penu. Manja, poznata kao Super Dry Hall, oblika je pivske čaše sa nečim što je trebalo da izgleda kao džinovski plamen na vrhu. Kolokvijalno, za nesrećno oblikovani plamen je odmah zaživeo alternativni naziv „the golden turd” (džinovski izmet), a samu zgradu nazivaju „Kaka zgrada”. Oni sa bujnijom maštom se kunu da gledajući u nju vide samo usamljeni spermatozoid.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Zoran, 08 Jun 2017

The golden turd = zlatni izmet ;) (ja bih napisao zlatno govance, ako je to u skladu sa uređivačkom politikom sajta :D )

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru