Bosco Verticale, šuma na fasadi zgrade u Milanu

12 Dec 2016
Autor Mirjana
3196 pregleda

U modernoj arhitekturi metropola dominira težnja da se duh ruralnog unese u urbano okruženje i tako život u gradovima učini humanijim, prijatnijim i zdravijim. U blizini železničke stanice Milano Porta Garibaldi nalazi se kompleks Bosco Verticale koga čine dve zgrade, visoke 111 i 76 metara, na čijim fasadama se nalazi oko 900 stabala drveća, 5000 žbunova i preko 11000 drugih biljaka.

Bosco Verticale, šuma na fasadi zgrade u Milanu

U XIX veku, samo 3% svetske populacije je živelo u gradovima. Do 1950. godine, taj procenat se uvećao deset puta, a danas u gradovima živi oko 50% stanovništva naše planete. U veoma razvijenim državama, čak dve trećine ukupnog stanovništva živi u urbanim sredinama. Sa takvom statistikom na umu, tim arhitekata firme Stefano Boeri Architetti je 2014. godine završio izgradnju dva nebodera koji prkose zakonima uređenja gradova i njegove stanare smestio u „vertikalnu šumu” koja ih tokom cele godine poput filtera štiti od smoga, prašine i buke. Istovremeno, predstavljaju malu fabriku kiseonika i moćan klima-uređaj.

Da bi se stvorilo ovakvo okruženje, oko solitera se jednostavno mogla posaditi šuma. Kada bi se u nju smestilo svo drveće sa fasada zgrada Bosco Verticale, šuma bi zahvatala površinu veću od jednog hektara. Možete li zamisliti koliko bi koštao hektar zemlje u centru Milana, i koliko bi (ne)isplativo bilo na toj površini posaditi šumu? Posađena na ovakav način vertikalna šuma zauzima minimum dodatnog prostora, a cena njenog podizanja je u ukupnim troškovima izgradnje solitera učestvovala samo 5%.

Drveće posađeno kao deo fasade je uglavnom listopadno, tako da leti obezbeđuje zaštitu od sunca i toplote, a zimi njegove gole grane omogućavaju sunčevim zracima da nesmetano prođu do prozora. Kultivisano je tokom dve godine da bi se savršeno uklopilo u visinu i raspored svakog balkona. Zanimljivo je da ni zalivanje drveća i žbunja nije prepušteno na brigu i odgovornost stanarima. Irigaciona mreža prolazi kroz celu zgradu, i kroz nju se tehničkom vodom svakodevno zalivaju biljke.

Od kada su useljene, u oktobru 2014. godine, zgrade Bosco Verticale su pobrale brojne nagrade za inovacije u dizajnu, hortikulturi i botanici i doprinos „zelenoj” arhitekturi. U njima se nalazi 400 stambenih jedinica, čija cena varira od 3000-12000 €/m2.

izvori: Business Insider, The Skyscraper Center, The Architects’ Journal

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

2 komentara

 
Boki, 01 May 2018

Ovo je stvarno za svako poštovanje i divljenje.Bravo

Odgovori
 
Snežana Misilo, 01 Mar 2019

Zadivljena sam lepotom ovih zgrada.Bravo za arhitektu!!

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru