Nekada viktorijansko pomorsko utvrđenje, danas luksuzan hotel

06 Jul 2016
Autor Mirjana
1079 pregleda

Polovinom XIX veka tadašnji britanski premijer, lord Palmerston, naredio je izgradnju tri pomorska utvrđenja da bi zaštitio luku Portsmaut.

Nekada viktorijansko pomorsko utvrđenje, danas luksuzan hotel

Strah od invazije Francuza podstakla je vest da je na vlast došao Napoleon III Bonaparta, proglasivši se carem nakon državnog udara. Iako se napad nikada nije desio, utvrđenja su i u narednom veku održavana, a svoju namenu su konačno izgubila tek 1980-tih. Prodata su privatnim licima, a nakon ulaganja od skoro 5 miliona dolara jedno od njih je postalo ekskluzivni turistički kompleks.

Utvrđenje Spitbank Fort vam predstavljamo danas, Horse Sands Fort je sada muzej, a No Man’s Land Fort je nedavno takođe postao luksuzno odmaralište.

U vreme kada su napravljena, dva utvrđenja su bila prva linija odbrane od brodova, a Spitbank Fort je bilo rezervno utvrđenje, u slučaju da prva dva budu probijena. Bilo je opremljeno sa devet topova sa punjenjem „na njušku” sve do 1884. godine, kada su zamenjeni sa savremenijim topovima sa zadnjim punjenjem, koji su se zadržali do posle Drugog svetskog rata.

Kako je u XX veku verovatnoća od napada sa mora bila sve manja, utvrđenje je promenilo namenu i dobilo status objekta za odbranu od vazdušnih napada. U te svrhe u krov su ugrađeni jaki reflektori i oružje za protivvazdušnu odbranu.

Konačno, 1982. godine britansko ministarstvo odbrane je ukinulo aktivan status sva tri utvrđenja i prodalo ih privatnim licima. Od tada je Spitbank Fort korišćen na mnogo načina; 2009. godine na njemu se održao Koalicioni festival, a nakon toga nekoliko masovnih rejv žurki, pa čak i nekoliko rijaliti šou programa. Na kratak period Spitbank Fort je bio i muzej.

Trenutni vlasnici su utvrđenje kupili 2010. godine i nakon obimnog renoviranja otvorili hotel krajem 2012. godine. Danas se na Spitbank Fort-u nalazi devet luksuznih soba, tri bara, tri restorana, vinski podrum, šampanjac bar, biblioteka, zagrejani bazen na krovu, sauna i platforma za sunčanje.

Duh nekadašnjeg utvrđenja je donekle sačuvan jer su kao dekoracija ostali zidovi od neobrađene cigle, prozori tvrđave i nekoliko starih topova. Sve ostalo je uređeno sa mnogo pažnje i zanimljivih detalja, i podređeno udobnosti gostiju.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru