Hidrospid, ekstremni sport na Aleč ledniku

19 Dec 2014
608 pregleda

Hidrospid, ekstremnija forma raftinga, nastao je krajem sedamdesetih godina u Francuskoj. Ljubitelji ovog sporta danas imaju novu destinaciju na kojoj adrenalin dostiže maksimum - lednik Aleč, najpoznatiji glečer u Švajcarskoj.

Hidrospid, ekstremni sport na Aleč ledniku

Sportisti obično koriste peraja da bi imali bolju kontrolu za kretanje u rečnim strujama, dok daska za hidrospid omogućava plutanje. Ronilačko odelo, čizme i kaciga se nose kao zaštita od hladnoće i od stena. Pored toga se koriste i rukavice, zaštite za kolena, butine i lakat kao dodatna zaštite na plitkim rekama. Zahvaljujući obuci, unapređenim daskama i odgovarajućoj zaštitnoj opremi hidrospid nastavlja da se usavršava, što ga čini sve prisutnijim i popularnijim sportom u svetu.

Dok se spuštaju ležeći na daskama od krute pene, hidrospidere na Aleču očekuju brojna iskušenja. Područje je poznato po čestim olujama i vetrovima koji dosežu i do 250km/h, a sama vodena putanja po kojoj plove vodi u duboku provaliju. Pored toga, sa ledničkih jezera koja napajaju vodeni tok često pod uticajem podnevne toplote dolaze ogromni komadi ledenih krhotina. Ukoliko ne uspeju da ih izbegnu, sportisti mogu zadobiti ozbiljne povrede. Kao da im ove nevolje nisu dovoljne, skrivene šupljine u stenama koje okružuju Aleč prete da skrenu hidrospidere sa putanje i olupaju ih o svoje zidove.

Slike koje vidite svedoče o uspešnoj ekspediciji francuskog planinara Kolda-Alena Gailanda i stručnjka za kanjone Žila Janina koji su savladali deonicu od 10 kilometara od vrha lednika Aleč do zaliva u podnožju. Fotograf Dejvid Karlier zabeležio je najzanimljvije kadrove koji su postavili nove standarde u svetu ekstremnog hidrospida.

foto: David Carlier

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru