Maraton koji je za 30 godina istrčalo samo 14 ljudi

03 Jun 2015
909 pregleda

Maraton Barkley, dug 160 kilometara, smatra se za jedan od natežih ultra-maratona na svetu. Od prve trke koja je održana 1986. godine do danas, oko 1100 učesnika je pokušalo da ga završi. Za 30 godina, uspelo ih je samo 14, a ove godine nijedan!

Maraton koji je za 30 godina istrčalo samo 14 ljudi

Dužina maratona nije jedina prepreka na putu do cilja. Trka se održava u Frozen Head State Parku u američkoj državi Tenesi, u brdovitoj oblasti, pa takmičari moraju da savladaju velike uspone. Kako se trka sastoji od pet krugova, ukupan uspon koji pređu iznosi više od 18 km, što je jednako penjanju na Mont Everest čak dva puta.

Da bi otežali takmičarima, organizatori su postavili stroga vremenska ograničenja. Cela trka mora biti završena za 60 h, uz ograničenje od 12 sati po jednom krugu. Na ruti maratona nema punktova sa hranom ili medicinskom pomoći, a voda je dostupna na samo dve lokacije. Mobilni telefoni i GPS uređaji nisu dozvoljeni. Umesto toga, takmičari dobijaju jednostavnu mapu pomoću koje moraju da se orijentišu. Na kontrolnim punktovima se nalaze knjige iz kojih svaki takmičar mora da iscepi stranicu koja označava njegov takmičarski broj. Ukoliko zaboravi da uzme, ili izgubi neku od stranica, čeka ga diskvalifikacija i sav trud je uzaludan.

Maraton je osnovao Gary Cantrell, inspirisan pričom ubice Martina Lutera Kinga, koji je pobegavši iz zatvora uspeo na ovoj lokaciji da pređe samo nešto više od 12 kilometara za 55 sati. Stari zatvor je sada deo trase maratona.

Broj učesnika je ograničen na 35, a sva mesta se popune za samo nekoliko minuta na dan registracije. Učesnici moraju da prilože dokaz o fizičkoj spremnosti, ali i da napišu esej „Zašto mi treba dozvoliti da trčim na Barkley-u”. Organizatori ne oglašavaju ovaj događaj nigde, niti postoji web stranica. Ipak, interesovanje avanturista da se okušaju u ovom podvigu je ogromno. Cantrell je odbio brojne ponude gde su mu davali znatne svote novca za mesto „preko reda”. Njegov odgovor je uvek bio isti:

„Ne možete kupiti Barkley!”

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru