Ljuljanje na konopcu - Stara igra, nova dimenzija

13 Mar 2013
Autor D.L.
415 pregleda

Nema deteta na svetu koje se nije ljuljalo na konopcu, bilo da na njemu nije bilo ničega, ili je privezana stara automobilska guma ili sedište od drveta. Još ako je na drugoj strani ljuljaške reka ili jezero, kada malo odrastemo, uživanje je još veće.

Ljuljanje na konopcu - Stara igra, nova dimenzija

Ljuljaška je nezaobilazni deo svačijeg detinjstva. Svako dete je imalo neki park sa ljuljaškom, ili drvo u dvorištu na kome je bila stara guma privezana konopcem na kome je provodilo sate svog odrastanja.

Osećaj koji se ima prilikom ljuljanja, kada dostignemo najvišu tačku amplitude, prvi je znak adrenalina da postoji u našem telu i da će dati sve od sebe da od nas napravi njegovim zavisnikom. U jednom trenutku stojimo u mestu, gledajući svet iz drugačije perspektive od one na koju smo navikli, da bi u sledećem trenutku jurnuli nazad, prvi put sa vriskom kojim teramo strah iz sebe. Teramo roditelje da nas guraju jače i više, jer više nije čar u običnom ljuljanju, mi tražimo nešto više. I tako unedogled, dok nas roditelji ne pozovu i prekinu nam igru, ili dodje neko stariji od nas i otera nas da bio on ili ona krenuli sa svojom zabavom.

Kako rastemo naše igre postaju malo drugačije, zanimaju nas druge stvari, samo se ljuljaška zadržava kao jedana od omiljenih zabava. Na letovanju, tražimo neko pogodno drvo i odmah vezujemo konopac na najjaču granu koja ide iznad vode. I zabava može da počne, hvatanje zaleta, pokušaj da se dostigne najviša tačka u ljuljanju i napravi neka akrobacija u vazduhu pre nego što upadnemo u vodu. Cilj je naravno zabava, ali istovremeno i potreba da zadivimo druge i nahranimo onu gladnu zver, znanu kao adrenalinska zavisnost. Ljuljanje je nešto čega ne žele da se odreknu ni deca ni odrasli, to je zabava koja nikada ne dosadi. Oduvek je bilo i biće tako.

A onda se nađe par ljudi, zaljubljenika u ekstremne sportove koji ljuljanju na konopcima daju sasvim novu dimenziju. Zamislite sebe da stojite na nekoj litici, ispod vas je nekoliko destina ili stotinu metara kamenja, a u ruci držite kanap čiji je drugi kraj vezan tamo negde daleko od vas. Samo treba da zakoračite u prazno i prepustite se zadovoljstvu koje pamtite od malena. Ljuljanje kao i svako drugo, ili ne? Cliff rope swing je sve drugo samo ne i obično ljuljanje na konopcima. Kako to izgleda u stvarnosti, pogledajte na primeru nekolicine studenata koji su ''izmislili'' ovaj novi ''sport''. Adrenalin je izvojevao još jednu pobedu nad opreznošću i pameti.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru