SUP, jedan zaveslaj do avanture

26 Jul 2017
Autor Tea
1172 pregleda

Da li ste nekada poželeli da hodate na vodi? Ukoliko volite prirodu, ne plašite se vode, umete da održavate ravnotežu, avanturističkog ste duha i želite ne samo da se rekreirate već i zategnete sve mišiće na telu, onda će Stand Up Paddle (veslanje na dasci) ili skraćeno SUP, sasvim sigurno ovog leta osvojiti i vas.

SUP, jedan zaveslaj do avanture

Novi sport koji se bez obzira na godine i fizičku kondiciju lako uči, veoma je zabavan i ne zahteva nikakvo predznanje, u protekloj deceniji je potpuno osvojio svet. Zaista ima nečeg magičnog u tom jednostavnom hodanju po vodi kada je ova nova sportska disciplina u veoma kratkom periodu dobila preko sto hiljada sledbenika koji danas na dasci veslaju morima, rekama i jezerima.

Kako je sve počelo?

Mada prema nekim teorijama se začetci ovog sporta nalaze još kod polinezijskih ribara koji su stojeći veslali u svojim drvenim kanuima, savremeni oblik veslanja na dasci svoje korene vuče sa Havaja ranih pedesetih godina prošlog veka, kada su instruktori surfera shvatili da im je mnogo lakše da svoje učenike prate na daskama, ali veslajući. Mnogo godina kasnije neki surferi su počeli da koriste veslo kako bi brže uhvatili talas, ali i da bi se razonodili održavajući kondiciju na dasci onda kada talasa nema. Ovakav oblik njihove zabave doveo je do jednog potpuno novog sporta na vodi.

Kada je legenda surfa Brajan Keaulana sa svojim prijateljima 2005. predstavio SUP kao novi vid rekreacije, javnost je bila oduševljena. Kako je nova sportska disciplina svakoga dana dobijala sve više pristalica i postala medijski veoma zastupljena, danas veslanje na dasci predstavlja najbrže razvijajući sport u celom svetu koji prati velika industrija za proizvodnju dasaka od onih opšte namene, preko takmičarskih, dasaka za krstarenje, za brze planinske reke, surfovanje po talasima, na naduvavanje...

Zašto je SUP postao toliko popularan?

  • Ukoliko znate da plivate, da biste se bavili veslanjem na dasci nije vam potrebno predhodno iskustvo, dobra kondicija ili savršena linija. Kada jednom uhvatite ravnotežu shvatićete da je to pravi način da meditirate i to u pokretu koji će vas dovesti u odličnu kondiciju tako da to nećete ni osetiti.
  • SUP je sport koji se veoma brzo i lako uči. Jedino što vam treba je malo osećaja za ravnotežu, a dok pokušavate da je uspostavite najgore što može da vam se dogodi je da padnete u vodu, što je tokom ovih letnjih dana zapravo veoma prijatno.
  • Veslanje na dasci se svrstava u red onih sportskih aktivnosti kojima jednako mogu da se bave i deca i odrasli, muškarci i žene i to od 7 do 77 godina jer u njemu svako sam sebi nameće tempo kojim će veslati, a opet predstavlja odličan trening za čitavo telo.
  • SUP svakome nudi oblik zabave. Dok jedni u njemu nalaze savršen način da istraže obalu i osame se uživajući u prirodnim lepotama, drugi su u njemu pronašli ultimativni fitness na vodi, a treći samo obilik lagane rekreacije. Može se trenirati opuštajuće u mirnim vodama, postaje prilično dinamičan na talasima, a za one koji vole izazov može da bude i opasan u brzim rekama.

Kako SUP utiče na zdravlje?

Stand up paddling, kao što sam naziv kaže podrazumeva veslanje na dasci ali stojeći, pri čemu se koriste mišići bukvalno celog tela, od stopala i nogu, preko trbušnjaka i leđnih mišića koji nas drže u uspravnom položaju, do ramena i ruku, a svi oni se nesvesno aktiviraju dok se lagano kruži obalom, gleda u pučinu ili zalazak sunca. Ovaj sport je posebno dobar za lenjivce koji dok veslaju po danu u plićaku zagledaju jata riba i drugih malih morskih životinja, a noću kada na dasci upale svetla korale ili morske alge, ne shvatajući da zapravo sve vreme treniraju.

Pružajući svestranost uz vrhunsku jednostavnost upotrebe, SUP je sport i način života u kome vas od avanture deli samo jedan zaveslaj.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru