Cepinom na Nijagarine vodopade

07 Feb 2015
Autor Voxxx
348 pregleda

Dvoje neustrašivih Kanađana, Vil Gad (Will Gadd, 47) i Sara Hjuniken (Sarah Hueniken, 34), prošle nedelje su postali prvi planinari koji su se popeli na Nijagarine vodopade okovane ledom.

Cepinom na Nijagarine vodopade

Odabrali su tešku i opasnu putanju, 46 metara visok uspon uz Potkovicu, najveći od tri glavna dela Nijagare. Potkovicu smatraju najmoćnijim vodopadom na svetu. Ima oblik slova „U” i prostire se na dužini od 670 metara, od Terapin Pointa u SAD, do Tejbl Roka u Kanadi. Voda pada iz jezera Eri do jezera Ontario u količini od115,000 tona u minuti.

Zanimljivo je da se ne pamti da je vodopad Potkovica ikada potpuno smrzao, pa čak ni prošle godine tokom polarnih dana kada je najveći deo Nijagarinih vodopada bio okovan ledom. Vil i Sara su u svom poduhvatu koristili zaleđenu stazu široku 9 metara, oko koje je vodopad tutnjao punom brzinom od 115 km/h.

„Utroba vam vibrira i čini vam se da ste vrlo, vrlo mali. Nikada nisam iskusio ovako nešto!” (Will Gadd)

Javnost je za ovaj poduhvat saznala nešto ranije nego što je bilo predviđeno. Sponzor Red Bull je planirao da objavi detalje avanture nakon završetka najvećeg nacionalnog sportskog događaja, Super Bowla, ali su fantastične slike sa Nijagarinih vodopada stigle da zadive posmatrače pre nego što je planirano.

Neverovatni Vil Gad, koga je časopis Nacionalna geografija nominovao za titulu Avanturistu godine, nije se ovde zaustavio. Samo par dana nakon poduhvata na Nijagari, popeo se na glečere Klimandžara koji se ubrzano tope i osvojio prvo mesto na prestižnom Ouray Ice Festivalu.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru