Dvodimenzionalno drveće

07 Nov 2015
1755 pregleda

Pogled na svet koji je doneo Google Street View ne prestaje da nas svakodnevno fascinira. Drvo posađeno uz kuću u engleskom selu North Cave je njegovo najnovije otkriće.

Dvodimenzionalno drveće

Kultivisano tako da izgleda kao da je prilepljeno na zid, ovo stablo dokazuje da je sadnja dekorativnog drveća moguća i na krajnje skučenim prostorima. Način na koji se uzgaja podseća na poznatu tehniku sadnje u špalirima, nastalu u XVII veku, koja se danas najčešće primenjuje u voćarstvu i hortikulturi. Forsiranje stabala voća da rastu u širinu, uz kontrolu rasta u visinu, omogućava dužu izloženost Suncu i jednostavniju berbu, što proizvodnju voća čini isplativijom i lakšom.

Iako stablo posađeno uz zid kuće u North Caveu deluje krajnje neobično, poznavaoci tehnike uzgoja drveća tvrde da je ovaj način sadnje bio veoma rasprostranjen u prošlosti, naročito u evropskim dekorativnim baštama oko vila i dvoraca, kada su u vertikalnim špalirima uz građevine sađeni klen, crvena bukva, močvarni hrast, dud i crvena jabuka. Platan je sađen u horizontalnim špalirima, kao krovni platan, koji je kao živi suncobran pravio hladovinu i davao mediteranski duh kontinentalnim baštama. Profil ovako kultivisanih stabala zauzima maksimalno 50 cm prostora, a sa godinama ona postaju sve atraktivnija, bilo da se sade u nizu ili pojedinačno.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 18 Nov 2015

Pored velikog broja primera lošeg odnosa ovo je očigledan primer pozitivnog delovanja čoveka na Majku Prirodu!

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru