Eixample oktagoni, humana blokovska arhitektura

15 Jul 2013
Autor Mirjana
493 pregleda

Između starog grada i okolnih naselja Barselone leži Eixample (Ešample), stambena oblast neobičnog izgleda. Eixample je nastao tokom naglog širenja grada sredinom XIX veka, i poznat je po svojim pravilnim ulicama i osmougaonim blokovima sečenih uglova.

Eixample oktagoni, humana blokovska arhitektura

Eixample je vizionarski projekat španskog urbaniste, Ildefonsa Cerde, koji je imao ideju da stvori naselje koje se po mnogim karakteristikama razlikuje od standardnih četvorougaonih stambenih blokova. Trudio se da izbegne uobičajenu konstrukciju gde je blok ograđen sa sve četiri strane i ima mali, zatvoreni park u sredini. Umesto toga, blokovi naselja Eixample imaju dve otvorene strane koje garantuju bolju osvetljenost, osunčanost i dobru ventilaciju. Zasečeni uglovi blokova omogućavaju veću preglednost na raskrsnicama i brži saobraćaj u svim pravcima. Ovim potezom dobio je veliki radijus skretanja što je, kako je planirao, pogodno za dvosmerni tramvajski saobraćaj. Nažalost, tramvaji ovuda ne prolaze, jer je i to jedna od njegovih projektnih ideja koje su gradski čelnici prevideli.

Brojne slavne arhitekte, pored Cerde, dale su svoj pečat ovom naselju. Slavni Gaudi je projektovao Casa Milà (poznata kao La Pedrera) i Casa Batlló koje se nalaze u širokoj ulici Passeig de Gràcia. Spektakularnu Casa Terrades, projektovao je Josep Puig po ugledu na građevine iz srednjeg veka, koristeći elemente nordijske gotike kombinovane sa tradicionalnim katalonskim motivima.

Iako se u startu donekle odstupilo od Cerdinih originalnh projekata, gradske vlasti su počele da shvataju važnost detalja koje je osmislio. Vremenom, mnoge od bašta unutar blokova su pretvorene u parking prostore, radionice i prodajne centre. Sada je grad uveo praksu da svake godine sređuje određeni broj blokova, i prvenstveno parkovima u njihovom središtu vrati prvobitnu namenu. Oktagonima Barselone biće vraćen stari sjaj, na radost preko 260,000 stanovnika naselja Eixample.

foto: http://gelio.livejournal.com/

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru