Najneobičniji bunar - Čand Baori, Indija

27 Nov 2013
765 pregleda

Čand Baori je klasično zdanje hindu arhitekture 8. i 9. veka i spada u klasu najvrednijih spomenika Indije, kao i čuveni Tadž Mahal. Nastao je pre 1.200 godina i nalazi se u selu Abhaneri u istočnom Radžastanu, u Indiji. Ova neobična geometrijska struktura je sazdana od 3.500 stepenika koji se spuštaju na dubinu od 35m (oko 13 spratova).

Najneobičniji bunar - Čand Baori, Indija

Bunar je tako osmišljen da može da mu se priđe sa bilo koje strane i u bilo koje doba godine, bez obzira na nivo vode u njemu. Stepenice okružuju tri strane bunara, dok se sa četvrte strane nalazi kompleks paviljona, kraljevska rezidencija i pozornica, koji su raskošno ukrašeni skulpturama i ornamentima.

„Velika usta” bunara su služila kao odličan kolektor za sakupljanje kišnice. Zidovi i stepenice su napravljene od tamnog, poroznog vulkanskog kamenja koje dozvoljava da voda curi u dno. U vreme monsunskih kiša bunar se napuni skoro do vrha. Pored svoje osnovne funkcije, Čand Baori je postao mesto okupljanja za lokalno stanovništvo. Za vreme velikih vrućina meštani silaze u bunar, jer uprkos otvorenoj arhitekturi on ima svoju mikroklimu, odnosno temperatura na dnu je oko 6 stepeni niža nego na nivou zemlje.

Nažalost, voda u bunaru više nije pitka i prekrivena je zelenim algama.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru