Horreo, španski čardak ni na nebu ni na zemlji

17 Sep 2014
579 pregleda

Ukoliko putujete severozapadom Španije, sigurno ćete primetiti zanimljive kamene i drvene građevine koje se nalaze širom Galicije. Turisti retko uspevaju da pogode namenu ovih kućica od kojih su neke stare više vekova.

Horreo, španski čardak ni na nebu ni na zemlji

Građevine podignute na stubove nazivaju se hórreo i predstavljale su rešenje za čuvanje prvenstveno kukuruza, ali i drugih useva od truljenja, štetočina i glodara. Po veličini, dizajnu i vrsti materijala od koga su napravljene se razlikuju, ali imaju nekoliko zajedničkih karakteristika; podignute su na visoke drvene ili kamene stubove, imaju šupljikave zidove koji obezbeđuju sušenje useva i stabilne krovove koji pružaju zaštitu od padavina.

Iako zbog naziva mnogi smatraju da španski čardaci vode poreklo iz starog Rima (horreum - skladište), njih su izumeli Kelti. Razlike u obliku su primetne od regiona do regiona, pa su negde češći kockasti, dok na drugim mestima preovladavaju pravougaoni, izduženi čardaci. Iako postoje mnogo duže, u literaturi su prvi put opisani u XII veku. Kako danas možemo naći prostrane i luksuzne čardake isto kao i skromne i skučene, pretpostavlja se da posedovanje hórrea nije bilo statusni simbol, već potreba koju su u okviru svojih mogućnosti nekada praktikovali svi španski poljoprivrednici.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru