Metropol Parasol, najveća drvena građevina na svetu

01 Oct 2016
Autor Mirjana
618 pregleda

U starom delu španske Sevilje, na trgu La Encarnación, nalazi se drvena konstrukcija koju je dizajnirao tim nemačkog arhitekte Jurgena Majera - Hermana. Od aprila 2011. godine, kada je završena, ponosno nosi titulu najveće drvene konstrukcije na svetu.

Metropol Parasol, najveća drvena građevina na svetu

Građevina podseća na niz dizajniranih stabala koja se podižu čak 26 metara u vazduh. Sa dimenzijama od 70x150 metara, ova zgrada je postavila trg u Sevilji na mapu najzanimljivijih kulturoloških destinacija u Evropi. Visoko razvijena infrastruktura, koja pruža mnogo mogućnosti za odmor, zabavu i trgovinu, obuhvata arheološki muzej rimske i mavarske istorije, pijacu, panoramsku plažu, koncertni podijum, kao i veliki broj barova i restorana.

Na mestu gde je podignuta, sa ciljem da oživi trg La Encarnación, nekada se nalazio javni parking. Umesto nezanimljivog prostora, na trgu se danas nalazi ova konstrukcija sastavljena od šest suncobrana u obliku džinovskih pečuraka, čiji je dizajn inspirisan trezorom katedrale u Sevilji i stablima fikusa u blizini Plaza de Cristo de Burgos.

Po trgu na kojem se nalazi, građani Sevilje su je nazvali „Pečurka Inkarnacije”, što je danas mnogo češće u upotrebi od zvaničnog naziva Metropol Parasol.

izvor: J.Mayer.H

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru