E.T. Vanzemaljac– Trideseti rođendan

04 Oct 2012
Autor Mirjana
148 pregleda

U čast tridesetog rođendana najpoznatijeg vanzemaljca, večeras će biti održana svetska premijera Spilbergove nove verzije filma o E.T-u, čudesnom biću kojeg je davne 1982. godine filmska publika zavolela zbog njegove hrabrosti, empatije, duhovitosti i misterije koja ga je pratila. U utorak će se za fanove ovog filma naći u prodaji i Blue ray verzija.

E.T. Vanzemaljac– Trideseti rođendan

Skoro je sigurno da Spilberg ovog puta neće napraviti grešku koju je napravio pre deset godina, kada je zastarelo oružje zamenio novim tehnologijama, i osavremenio terminologiju u dijalozima.

Još tada je postalo jasno da je dobar deo magične privlačnosti E.T. fenomena to što sa sobom nosi nostalgiju za vremenom pre socijalno-političkih katastrofa, kada je detinjstvo bilo bezbrižnije i jednostavnije. Ovaj film je oduvek predstavljao ostvarfenje koje veliča blaga zakopana u samom čoveku i njegovom okruženju, bajkovitim obodima periferije, u vremenu koje je prethodilo tehnološkoj revoluciji i opštoj medija-maniji.

Kada desetogodišnji Elliot privuče malenog vanzemaljca u svoj dom u Kaliforniji, on zavetuje na ćutanje petogodišnju sestru i četrnaestogodišnjeg brata, bez bojazni da će tajnu odati tako što će neko od njih požuriti da ga slika svojim telefonom i okači vest na fejsbuk, ili podeli informaciju sa prijateljima nekim sličnim putem.

Poruka o „rastu u tišini” koju ovaj film iz današnje perspektive svakako nosi je neprocenjiva.

I trideset godina kasnije E.T. nas podseća - svako biće na svetu nosi u sebi sposobnost da vas iznenadi i oplemeni ukoliko mu date šansu, pa makar to bio i tajanstveni vanzemaljac.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru