Hari Poter slavi rođendan

31 Jul 2014
Autor Tea
924 pregleda

Znamo ga kao dečaka koji je postao slavan i pre nego što je postao svestan svog postojanja. Hari Poter, najpopularniji čarobnjak svih vremena, na današnji dan, 31. jula, slavi svoj rođendan.

Hari Poter slavi rođendan

Jedinac pokojnog bračnog para Lili i Džejmsa Potera, Hari Džejms Poter je rođen 31. jula 1980. u Godrikovoj dolini. U neodoljivom svetu čarobnjaka, postao je slavan još kao beba koja je uspela da se izbori sa najvećim zlom među čarobnjacima, Lordom Voldemorom. Da bi ga spasili, u toj borbi su stradali njegovi roditelji, a on je uz pomoć čini koje mu je majka bacila, postao ne samo poznat kao „dečak koji je preživeo“, već i nada da mogu da pobede „onog čije se ime ne sme spominjati“. U toj prvoj borbi sa zlom on je zaradio ožiljak u obliku munje na čelu, koji ga je zapravo zauvek vezao za Voldemorna, glavnog negativca. U sedam uzbudljivih romana, Hari sazreva, pohađa prestižnu školu čarobnjaka „Hogvorts“ i uspeva da konačno ubije zlo od kojih su svi strepeli.

Kao tridesetočetvorogodišnjak, Hari Poter je srećno oženjen čarobnjak sa troje dece koja nose imena po njegovim roditeljima Džejms i Lili, dok je drugi sin dobio ime Albus po čuvenom direktoru škole Hogvorts, Albusu Dambldoru, čiju je podršku Hari bezrezervno imao tokom čitavog života.

Mimo svih očekivanja, Hari je u braku sa Džini, sestrom svog najboljeg prijatelja Rona, dok se Hermiona udala za Rona. Obzirom na dugogodišnju ljubav između Hermione i Harija, ovakav rasplet niko nije očekivao, pa su brojni „poterovci“ sa razlogom ostali razočarani. Hari je ostvario svoju dečačku želju. Ne samo da je postao Auror u Ministarstvu magije, već ga je ministar magije Kingsli Šeklebolt imenovao za šefa svih Aurora. Pored toga, on povremeno predaje Odbranu od mračnih veština na Hogvortsu, koji trenutno pohađaju njihova deca. Ožiljak ga nije zaboleo još od poslednjeg obračuna sa Voldemorom, što znači da ga je porazio zauvek.

Iako je autorka Dž. K. Rouling 2014. izjavila da definitivno neće napisati osmi roman o Hogvotsu, ali da se životna priča o Hari Poteru nalazi na sajtu „Pottermore“, na kome pored e-izdanja svih sedam romana, fanovi mogu da prate i ono što se dalje dešava u Harijevom životu, objavila je priču u kojoj čuveni čarobnjak i njegovi prijatelji sa decom, posećuju takmičenje Svetskog kupa u Kvidiču i u kojoj je detaljno objasnila kako danas, posle toliko godina, izgleda život "dečaka koji je preživeo" i time izmenio svet, a potom se ipak na dan Harijevog 35. rođendana pojavila knjiga Hari Poter i ukleto dete, koja je gotovo istog dana rasprodata u svetskim knjižarama.

Priču je zapravo napisala kao scenario za predstavu čija je premijera održana 30. jula 2016. u Londonu i za koju su karte odmah bile rasprodate za narednih godinu dana, pa je zbog svih fanova koji nisu u prilici da odgledaju ovo scensko izvođenje Roulingova rešila da ipak objavi knjigu u kojoj će šira javnost moći da pročita nastavak priče o malom Albusu i čarobnjaku koji je zauvek promenio svet.

Hari Poteru, srećan ti rođendan.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru