Nikola Rakočević, glumac za evropske krugove

10 Feb 2014
Autor Tea
556 pregleda

Nagrada „Shooting Stars“ sinoć je na 64. Filmskom festivalu „Berlinale“, uručena našem glumcu Nikoli Rakočeviću, čime je poneo titulu jednog od deset najboljih mladih evropskih glumaca.

Nikola Rakočević, glumac za evropske krugove

Svojom glumačkom harizmom Nikola je odavno stekao sve simpatije domaće javnosti. Njegova prva zapažena uloga bila je u filmu „Šišanje“ gde je tumačio lik surovog skinheda Novice. Potom je usledio film „Žena sa slomljenim nosem“ i nekoliko uspešnih serija „Vojna akademija“, „Moj rođak sa sela“ i „Folk“. Vrednim radom i neospornim talentom zaslužno su mu pripala mnoga domaća priznanja. Sada mu se smeši i evropska karijera.

Ističući uloge koje je ostvario u filmovima “Krugovi” Srdana Golubovića", “S/Kidanje“ Koste Đorđevića i „ Travelator“ Dušana Milića, Filmski centar Srbije nominovao je Nikolu kao mladog glumca koji zrači jakom umetničkom energijom i raznolikim živopisnim izrazom, za “Shooting Stars” (Zvezdu u usponu).

"Shooting Stars" incijativa evropske filmske promocije (EFP) postoji već 17 godina i ima reputaciju programa koji otkriva “sirov talenat” za odabir sledeće generacije međunarodnih glumačkih zvezda. Imena deset najboljih evropskih talenata su objavljena na sajtu Evropske filmske promocije, a sinoć je na Filmskom festivalu u Berlinu, Nikoli i uručena ova nagrada.

Žiri su činila poznata imena iz sveta evropskog filma među kojima je glumac, bivši nosilac ovog priznanja Anders Basmo Kristijansen, filmski kritičar Čarls Grant iz Velike Britanije, nemački režiser Hermina Huntgeburt, hrvatski kasting direktor Oriana Kunčić i producent Jani Tiltges iz Luksemburga.

“Raznovrstan skup glumaca koje smo odabrali za 2014. još jednom u prvi plan stavlja raznolikost porekla i nadarenost kojom mlade evropske zvezde doprinose glumačkom izrazu. Veoma smo zadovoljni našim izborom i radujemo se napretku i budućim dostignućima ovih mladih glumaca”, izjavila je Hermina Huntgeburt.

Za 2014. "Shoting star" su: Nikola Rakočević, Danica Curcic (Danska), Maria Dragus (Nemačka), Miriam Karlkvist (Italija), Marvan Kenzari (Holandija), Jakob Oftebro (Norveška), Mateuš Košćjukjevič (Poljska), Cosmina Stratan (Rumunija), Eda Magnason (Švedska), Džordž Mekej (Velika Britanija).

Zanimljivo je da je baš u Berlinu prošle godine Rakočević prvi put na sebe skrenuo pažnju evropske filmske javnosti, kada je na "Berlinalu"" evropsku premijeru imao film "Krugovi" Srdana Golubovića, a sada je i zvanično ušao u evropske filmske krugove.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru