Film Ana Karenjina (2012) - ovakav glamur više ne postoji

05 Sep 2012
Autor Mirjana
1287 pregleda

LONDON, 4.09.2012- Svetska premijera nove britanske ekranizacije čuvenog romana Lava Tolstoja, sa Keirom Knightley u ulozi Ane i Jude Lawom u ulozi Alekseja Karenjina podelila je londonsku publiku i kritiku.

Priču o ruskoj heroini iz 19. veka koja tragično završava rastrzana između časti i romanse ovoga puta

Film Ana Karenjina (2012) - ovakav glamur više ne postoji

kao reditelj potpisuje Jow Wright koji se proslavio filmovima Gordost i predrasuda, Hanna i Iskupljenje.

On se u ovom ostvarenju poigrava sa originalnim Tolstojevim likovima, čitajući ih onako kako ih mnogi današnji čitaoci doživljavaju- Anu kao sujetnu i hirovitu, a ne slobodoumnu ženu ispred svog vremena, i Vronskog kao detinjastog plejboja koji je više zaljubljen u sliku o sebi nego u Karenjinu. Za razliku od Tolstojeve namere, Aleksej Karenjin je predstavljen kao mnogo prijatniji i pozitivniji lik.

Zamerka koju su kritičari stavili ovom filmu je i to što su sporedni likovi ukrali priču Ani i Vronskom. Kao najdirljiviji momenat u filmu spominje se onaj kada Doli, nesrećno udata za Aninog brata Oblonskog priznaje da se Ani divi, i ne osporava njene izbore: „Želela bih da sam isto učinila, ali od mene to niko nije tražio”.

Najozbiljnije pohvale dobila je kostimografkinja Jacqueline Durran, kojoj su kritičari poručili da može da počne da priprema policu za Oskara. Njeni kostimi su verna slika mode i stila 1870-tih.

Takođe, ostalo je nejasno da li je budžet za ovaj film bio skroman, ili je u pitanju samo loš koncept. Mnoge bitne scene su prikazane u formi nadrealne pozorišne predstave. Prilično bizrno izgleda trka konja na pozornici, sa upečatljivom scenom kada Vronski ubija svog povređenog konja.

Ovog petka počinju redovne projekcije filma u Velikoj Britaniji, a američka premijera se očekuje u standardnom terminu za velike bisokopske hitove, polovinom novembra.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Zara, 23 Apr 2017

Poštovani, Dopada mi se bukvalno sve u vašem magazinu, bilo koja da je tema ili oblast. Uživam dok čitam. Sve čestitke. S poštovanjem,

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru