Priprema, pozor - Fest!

26 Jan 2013
Autor Tea
145 pregleda

Pod sloganom “Priprema, pozor, Fest”, ove godine će se od 22. februara do 3. marta održati naš najznačajniji Međunarodni filmski festival – Fest 2013. U više dvorana i u sklopu različitih programa, beogradska publika će biti u prilici da uživa u 75 filmova snimljenih širom naše planete.

Priprema, pozor - Fest!

Četrdeset prvi Fest će otvoriti holivudska zvezda Majkl Medsen a potom će tradicionalno biti prikazan kanski pobednik, film “Ljubav” Mihaela Hanekea.

Ove godine će u okviru “Glavnog programa” u Sava Centru revijalno biti prikazana najbolja filmska ostvarenja iz protekle godine, tako da će publika imati priliku da uživa u oko 30 filmova nominovanih za ovogodišnjeg Oskara, filmovima koji su se već potvrdili nagradama na festivalima prošle godine kao i delima filmskih velikana: “Linkoln” - Stivena Spilberga, “Jadnici” - Toma Hopera, “Master” - Pola Andresona, “Rimu s ljubavlju” - Vudija Alena, “Obećana zemlja” - Gasa van Santa, “Strast” - Brajana de Palme, “Skrivena lepota” - Marka Belokija, “Hičkok” - Saše Gervazija, a posle desetogodišnje pauze i novo ostvarenje Bernarda Bertolučija, film “Ja i ti”.

U okviru “Glavnog programa” u Sava Centru će se odvijati i "Holivud" (presek američkog repertoarskog filma), kao i deo ciklusa "Panorama svetskog filma" (daleke kinematografije).

Pored toga, poštovaoci sedme umetnosti će moći da pogledaju i takmičarsku selekciju evropskih kinematografija izvan EU koja je sadržana u celini “Evropa van Evrope” a koja će se odvijati u Dvorani kulturnog centra. Za nagradu od 2.000 evra ove godine se takmiči devet filmova iz Turske, Rusije, Kazahstana, Ukrajine, Srbije, Hrvatske, Norveške, Izraela i Jermenije.

"Evropa u Evropi" – celina predviđena za produkcije i koprodukcije unutar EU će se prikazivati u Domu omladine Beograda a u okviru nje će biti prikazana najbolja ostvarenja iz Španije, Francuske, Švedske, Češke, Portugala, Holandije, Austrije, Danske, Bugarske i Poljske.

U Kinoteci će se odvijati program “Izabrani dokumentarci” među kojima se ove godine izdvajaju filmovi koji se bave filmskim temama kao što su “Bergman i Manjani”, “Celuloidnio i digitalno” i “S ljubavlju, Merilin” koji otkriva tajne pronađenih pisama slavne glumice.

Bioskop “Fontana” će biti domaćin ciklusa “Fokus” koji je ove godine posvećen Južnoj Americi pa će se u okviru njega prikazati filmovi sa posebnim osvrtom na kinematografiju sa ovog kontinenta.

Kao prateći program 41. FEST-a biće održan Okrugli sto na temu budućnosti filmske trake, snimanja filmova i digitalne revolucije u sedmoj umetnosti.

Od kada je ustanovljen, davne 1971. godine, do danas je Fest posetilo oko četiri miliona gledalaca a u okviru njega premijerno je prikazano više od 4.000 značajnih svetskih ostvarenja. Film Gorana Markovića "Falsifikator” će ove godine premijerno zatvoriti Fest 2013.

Ulaznice za ovu manifestaciju će se naći u prodaji po ceni od 150 do 350 dinara od 1. februara a prvih nedelju dana prodaje će važiti popust od deset posto na kupovinu komplet karata. Fest je prošle godine posetilo 100.000 ljudi. Sudeći po programu koji je najavljen, ove godine se takođe očekuje velika posećenost.

Izvor: beograd.rs

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru