Zelena čudovišta iz kineskih mora

07 Jul 2013
Autor Mirjana
759 pregleda

Nadrealna zelena masa je i ove godine osvojila kineske vode, naročito Žuto more. U gradu Kingdao vlasti su bile prinuđene da angažuju buldožere koji svakodnevno sa plaža uklanjaju brda od algi koje prezasićeno more bez prestanka izbacuje.

Zelena čudovišta iz kineskih mora

Državna kineska okeanološka služba je na svom sajtu izdala saopštenje da je alga Enteromorpha prolifera bezopasna za ljude jer ne proizvodi toksične materije. Sa druge strane, pogubna je za ekosistem mora i izaziva višemilionsku materijalnu štetu. Njen rast podstiču obilje hranljivih materija u vodi i prisustvo elementa fosfora u visokoj koncentraciji. Enteromorfa je zavisna od kiseonika, i konzumira ogromne količine ovog gasa gušeći pri tome sve oblike povodnog života oko sebe. Vlasti Kindaga su do sad uklonile preko osam tona ostataka Enteromorfe, i transportovali ih na dalju obradu, gde će biti osušeni i samleveni u stočnu hranu.

Fotografije koje prikazuju ovaj fenomen deluju zastrašujuće, ali se čini da je lokalno stanovništvo naviklo da se kupa sa algama, i u tome vidi posebnu zabavu. To i ne čudi, pošto je cvetanje mora u Kini sve učestalije, a sličnu invaziju sa pučine su videli i 2007, 2008. i 2011. godine. Za vreme Olimpijskih igara 2008. godine, alge su pretile da ugroze ovu manifestaciju, pa je nekoliko hiljada volontera angažovano da bez prestanka uklanja zelena brda Enteromorfe sa priobalja i obezbedi da veslačke discipline budu bezbedno održane.

Fotografije: ChinaFotoPress/Getty Images

Izvor: Inquirer

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

2 komentara

 
Voxxx, 08 Jul 2013

Dunav je bezmalo pa ovakav...

Odgovori
 
Zoran, 08 Jul 2013

Nije ni Sava nista bolja

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru