Najlepši mostovi sveta (V) – Chenyang, Kina

20 Apr 2013
Autor Mirjana
686 pregleda

Narod Dong, mala etnička grupa u Kini, živi u najnižoj kineskoj dolini prošaranoj brojnim rekama. Poznati su po svojim Mostovima Vetra i Kiše, vrsti pokrivenih mostova koji ne služe samo za prelazak preko reka, nego i kao sklonište namernicima koje nevreme zatekne na putu i odmorište posetiocima koji uživaju u pogledu na okolinu.

Najlepši mostovi sveta (V) – Chenyang, Kina

Most Chenyang koji premošćava reku Linxi u blizini sela Maan je jedan od najvećih mostova koje su neimari Donga izgradili po svom jedinstvarnom modelu. Kao i ostali mostovi koje su oni osmislili, i ovaj je izgrađen bez ijednog eksera. Specijalnom tehnikom lastinog repa, drvo se spaja pomoću precizno izrezbarenih žljebova, kao slagalica. Most Chenyang je izgrađen 1916. godine, dug je 64,4 m, širok 3,4 m i visok 10,6 m. Konstruisan je od drveta i kamena i popločan drvenim daskama. Na samom mostu postoji pet malih kula sa rogovima i nastrešnicama koje podsećaju na raširena krila ptica.

Mostovi Vetra i Kiše su po pravilu pažljivo planirani i građeni na mestima sa kojih je pogled na okolinu čaroban. Brojni posetioci vole da provode vreme na klupama raspoređenim duž ograde mosta i uživaju u pogledu na reku Linxi, stabla čajevca koja gusto pokrivaju okolna brda, lokalne seljake koji rade u poljima i vodene točkove pod mostom koji u kaskadama bacaju vodu niz reku.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru