Zhangye Danxia, šarena planina u Kini

06 Sep 2013
2010 pregleda

Planinski masiv koji se nalazi u provinciji Gansu, na severozapadu Kine, svakako se razlikuje od svih drugih planinskih masiva na svetu. Ono što ga čini jedinstvenim su njegove boje.

Zhangye Danxia, šarena planina u Kini

Rezonantne raznobojne pruge su nastale kao rezultat taloženja crvenog peščara. Dejstvom vetrova, spiranjem kiša, oksidacijom minerala i hemijskih elemenata, stene dobijaju izgled koji se razlikuje po boji, teksturi i obliku.

Za stvaranje ovakvog magičnog pejzaža potrebno je vreme. Nauka kaže da se ovo umetničko delo prirode stvaralo oko 24 miliona godina.

Zhangye Danxia svojim čudesnim spektrom boja više liči na slikarsko platno nego na formaciju stena. Prostire se na 400 kvadratnih kilometara i od 2010. godine se nalazi na UNESCO-vom popisu svetske baštine.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru