Bodi pejnting na bizonima

07 Jan 2016
256 pregleda

Grupe umetnika iz celog sveta u proleće kreću put okruga Jiangcheng u Kini, u grad Pu’er, gde se održava neobično takmičenje u oslikavanju tela bizona. Da mašta u ovoj umetnosti igra najveću ulogu, pokazalo se prošle godine kada je uprkos učešću zvučnih umetničkih imena nagradu odneo bizon koga su oslikali đaci lokalne škole.

Bodi pejnting na bizonima

Takmičenje je prvi put održano 2011. godine, u čast 60. godišnjice osnivanja okruga Jiangcheng. Iza ove ideje stoji zanimljiva legenda. U davna vremena, krdo bizona je tokom ispaše napao tigar. Uspeo je da ščepa jednog koji je odbijao da se lako preda. Borba je trajala veoma dugo. U trenutku predaha, pogled tigra je ostao zakovan na bizona koji je bio prekriven krvlju, ranama i blatom. Legenda kaže da se toliko prestravio od ovog prizora da je pobegao glavom bez obzira.

Nakon toga, lokalno stanovništvo je počelo da boji svoja krda živopisnim bojama da bi ih sačuvali od predatora. Od legende je nastao popularni flestival koji slavi žetvu i stado. Nagrada za ekipu koja predstavi najlepše oslikanog bizona je 100 000 kineskih juana (oko 14 000€).

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru