Svetlo plava reka, ogled iz hemije koji izvodi priroda

07 Feb 2016
Autor Mirjana
2399 pregleda

Kroz raskošnu kišnu šumu Nacionalnog parka vulkan Tenorio na Kostariki protiče neobična reka nestvarno plave boje. Nastaje od dve obične, bistre reke, a mesto gde se one sreću narod je prozvao Farbar (El Teñidor).

Svetlo plava reka, ogled iz hemije koji izvodi priroda

Do skoro ni nauka nije imala objašnjenje. Mnogi su pretpostavljali da voda obiluje bakrom, kalcijum-karbonatom ili sumporom, ili da je vulkan Tenorio koji se nalazi u blizini odgovoran za neobičnu boju. Danas se zna da je za boju reke odgovoran zanimljiv fenomen poznat kao Mie-ovo rasipanje (po nemačkom fizičaru Gustavu Mieu) izazvan prisustvom materija koje pod uticajem Sunčeve svetlosti, i pod uslovom da su čestice u specifičnom rasponu veličine, reflektuju jarku boju umesto uobičajene transparentne refleksije.

Svetlo plava reka (Río Celeste) nastaje spajanjem Kiselog potoka (Quebrada Agria) i Reke dobrog vidika (Río Buena Vista) koja nosi veliku količinu beličastog minerala, aluminosilikata, sastavljenog od aluminijuma, silicijuma i kiseonika. Kako je ovaj mineral poznat da reflektuje tirkizno-plavu boju, istraživače je zanimalo zašto taj efekat dolazi do izražaja tek u novonastaloj Svetlo plavoj reci. Ustanovili su da su čestice aluminosilkata u plavoj reci čak tri puta veće (566nm) i tek tu postižu dovoljnu veličinu da refleksija plave bude u spektru koji je vidljiv ljudskom oku.

Svako novo otkriće je rađalo i nova pitanja. Zašto se čestice aluminosilikata tako drastično uvećavaju prostim spajanjem dva vodena toka? Odgovor su našli u samom nazivu Kiselog potoka koji usled aktivnosti vulkana Tenorio ima izuzetno nisku pH vrednost i povećava aciditet Svetlo plave reke. Zbog povećane kiselosti sredine, čestice aluminosilikata se spajaju i povećavaju, nudeći posetiocima jedinstvenu demonstraciju fenomena Mie-ovog rasipanja van laboratorije.

„Ovo je jedan od nestašluka prirode, gde jedna reka daje mineral, a druga obezbeđuje kiselu sredinu u kojoj njegove čestice rastu”, rekao je vođa istraživačkog tima Univerziteta Kostarike dr Max Chavarría Vargas.

Izvor: La Voz de Guanacaste

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru