Lekoviti vulkan El Totumo, Kolumbija

15 Mar 2017
742 pregleda

Nedaleko od kolubijskog grada Kartagene nalazi se blatni vulkan El Totumo koji je postao poznata turistička atrakcija zbog svoje lekovitosti.

Lekoviti vulkan El Totumo, Kolumbija

Vulkanska kupa je visoka oko 15 metara i preko nje je sagrađeno strmo i klimavo drveno stepenište kojim se stiže do samog grotla veličine 4x4 metra u kome se nalazi gusto toplo blato nepoznate dubine. U toku sezone je ponekad tako velika gužva da se za ulazak u krater čeka i po pola sata, jer u njemu istovremeno ne može da boravi više od petnaest osoba. Meštani tvrde da su terapeutska svojstva ovog prirodnog blatnog kupatila izvanredna jer blato sadrži mnoštvo minerala, naročito kalcijum i magnezijum. Preporučuje za lečenje reume, oboljenja zglobova i hrskavice, steriliteta, čisti pore i regeneriše kožu. Turisti imaju mogućnost da iznajme i masera, a po završetku tretmana sledi kupanje u obližnjoj laguni.

Prema predanju vulkan El Totumo je nekad bljuvao vatru, lavu i pepeo pa je stanovništvo smatralo da se u krateru krije đavo. Da bi umirio svoju pastvu lokalni sveštenik je svetom vodicom poprskao vulkan i pretvorio lavu u čudotvorno blato.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 18 Mar 2017

Naročito mi se dopao poslednji pasus u tekstu o sveštenku i svetoj vodici! Koliko daleko ili duboko može da ide ljudska glupost?

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru