Jabuka, ostrvo pred kojim kompasi „polude”

19 Jul 2015
6182 pregleda

U vodama Jadrana, 52 km zapadno od hrvatskog ostrva Vis, uzdiže se neobično ostrvce Jabuka. Na njemu ne postoje ni obala ni uvala, već samo 97 metara visoka kupa crnog vulkanskog kamenja punog magnetita, pred kojim brodska navigacija ostaje nemoćna.

Jabuka, ostrvo pred kojim kompasi „polude”

Jabuka i Brusnik su jedina dva hrvatska ostrva koja su u potpunosti vulkanskog porekla. Zajedno sa ostrvom Palagruža, koje je samo delimično vulkanskog porekla, ova ostrva čine Jadranski vulkanski trougao. Brusnik, Jabuka, kao i neki delovi Komiškog zaliva na ostrvu Vis, nastali su erupcijom magme tokom loma praistorijskog kontinenta Pangea pre više od 200 miliona godina.

Magnetna svojstva Jabuke potiču od magnetita, prirodno prisutnog oksida gvožđa iz grupe spinela. Kada se brodovi približe ostrvu, snažan magnet izaziva nekontrolisano kretanje igala kompasa i čini ovu nautičku spravu beskorisnom. Srećom, Jabuka se nalazi izvan glavnih plovnih puteva, pa ne remeti pomorski saobraćaj.

Brodovi se retko viđaju oko Jabuke jer obala nije pogodna za usidrenje, a snažni vetrovi kojima je izložena izazivaju visoke talase i predstavljaju stalnu pretnju da se plovilo olupa o vulkanske stene. Čak ni vode koje ga okružuju, izuzetno bogate kvalitetnom ribom zubatac, ne privlače ribare jer je rizik prevelik. Surovu klimu dobro podnose samo dve endemske biljke: crna gušterica (Lacerta fiumana pomoensis) i jabučka zečina (Centaurea jabukensis).

Do pre 50 godina, ovde je bio prisutan i endemski karanfil (Dianthus multinervis), koji nažalost više ne postoji.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru