Čovek sa misijom - vratiti ljude u bioskop

11 Aug 2012
Autor Tea
131 pregleda

Ko u velikoj bioskopskoj tajnovitosti ne oseti želju da zaplovi kroz vreme, da se otrgne od stvarnosti i uplovi u svet mašte filmskog platna?

Filmska umetnost nije samo zvezda zatvorena u svoju maglinu, ono blistavo noćno telo čija svetlost zasenjuje. Film traži naše poglede, a ti ga pogledi ne mogu zaista otkriti ako ga ne odgledaju na mestu gde on i pripada.

Čovek sa misijom - vratiti ljude u bioskop

Moderna tehnologija i internet su na jedan prilično agresivan način oduzeli filmu ono što mu je najdragocenije - publiku. Festivali su jedan od načina da „sedma umetnost“ nastavi da živi u svom pravom prostoru, a to je bioskop.

Na nedavno završenom 26. Filmskom festivalu „Herceg Novi - Montenegro film festival”, pored projekcija filmova na Kanli kuli, na tvrđavi Forte Mare odvijao se prateći program u okviru koga i retrospektiva filmova posvećena našem uglednom filmskom reditelju Darku Bajiću, koji je na neki način jedan od začetnika onoga što će se niz godina kasnije konstituisati kao trend - beogradska filmska škola.

Mada je svoju filmsku karijeru započeo diplomskim dugometražnim filmom “Direktan prenos”(1982), može se reći da je Bajić publiku osvojio nešto kasnije (1984) TV serijom “Sivi dom” koja je bila i “odskočna daska“ za tada mlade glumce kao što su Zoran Cvijanović, Branislav Lečić, Mima Karadžić, Nikola Kojo i Mirjana Joković. Ova serija je 1986. godine dobila nagradu na festivalu u Monte Karlu i Cinzano Terma.

Nakon toga slede njegovi legendarni filmovi za koje dobija brojne nagrade, kako na domaćim tako i svetskim filmskim festivalima. Samo na ovom festivalu Bajić je osvojio “Zlatne mimoze” za filmove: “Zaboravljeni”, “Crni bombarder”, “Balkanska pravila”, “Rat uživo”, “Na lepom plavom Dunavu”, te mu je Savet festivala i Centar film Beograd ove godine za izuzetan doprinos festivalu dodelio nagradu “Milan Žmukić” (jedan od najvećih filmskih producenta sa prostora bivše Jugoslavije i osnivač festivala).

Iako trenutno priprema veliku seriju i film, čija priča govori o počecima košarkaškog sporta u Srbiji, od Sremskog fronta pa do 1970. godine, glavna misija Darka Bajića je projekat “Sinema Srbija”, koja ima za cilj povratak publike u bioskop. Nadajmo se da će taj projekat biti uspešan i da uz imenicu bioskop neće uskoro stajati epitet “Zaboravljeni” već da ćemo u vestima bar jednom nedeljno imati “Direktan prenos” iz naših prepunih bioskopa.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru