A Oskar ide u ruke . . .

29 Aug 2012
Autor Tea
113 pregleda

Sastavljen od brojeva 1 i 3, koji kao prirodne vođe vuku svako na svoju stranu te nikako ne mogu zajedno, veruje se da broj 13 donosi nesreću. Ima i onih koji tvrde suprotno.

I pored osam međunarodnih nagrada koje je film "Parada" Srđana Dragojevića dobio na festivalima u Evropi, ovaj film neće biti Srpski kandidat za nagradu Američke filmske akademije poznatije kao Oskar.

Za pozlaćenu statuetu u kategoriji najbolji strani film će se u Holivudu boriti film Gorana Paskaljevića “Kad svane dan”.

A Oskar ide u ruke . . .

Pred Akademijom filmske umetnosti i nauke (AFUN) Srbije za ovu prestižnu nagradu ove godine su se našla ukupno tri filma: "Kad svane dan" Gorana Paskaljevića, "Parada" Srđana Dragojevića i "Ustanička ulica" Miroslava Terzića. Stručni odbor AFUN-a ima 15 članova, od kojih je ove godine glasalo 13 (dvoje je bilo opravdano odsutno). Dok je Srđanu Dragojeviću verovatno zbog baksuznog broja, pao mrak na oči, Goran Paskaljević je, uz pomoć baš tog broja, dočekao da mu svane dan.

U borbi za Oskara, čija statueta prikazuje viteza koji drži krstaški mač stojeći na rolni filma, ponašanje Dragojevića bi se moglo opisati raznim rečima, ali svakako ne kao viteško. Podsetivši nas na Iznoguda koji uporno pokušava da bude kalif umesto kalifa, Srđan Dragojevič je optužio ugledne ljude naše kinematografije rekavši da je glasanje namešteno, zbog čega mu je zaprećeno tužbom.

Dok kod srpskih filmadžija traje tragi-komična parada optužbi, prepucavanja i bacanja rukavica, mladi američki scenarista i reditelj Džozef Sikorski već nekoliko godina priprema film o životu i radu našeg najvećeg pronalazača, Nikole Tesle.

Podsećanja radi, u toku je akcija prikupljanja sredstava da kula Vardenklif (poslednja zvanična laboratorija gde je Tesla radio) konačno bude renovirana kako bi na odgovarajući način predstavljala “oca električnog doba”.

Film će govoriti o životu srpskog naučnika kome je, zbog siromaštva i dugova, oduzeto imanje 1915.g, pre nego što je uspeo da realizuje svoj san o besplatnoj struji. Laboratorija koju je koristio za eksperimente, nakon prodaje propada a visoku kulu koja je služila kao transmiter, vlada SAD je 1917. uništila, strahujući da bi nemački špijuni mogli da je iskoriste za slanje poruka u Prvom svetskom ratu.

Scenario za film “Čestice sa Olimpa - Teslina vizija” otkriva Teslin život kroz istragu FBI i to počevši od kraja, kada je velikan preminuo u hotelskoj sobi a sve što je u njoj nadjeno zaplenjeno.

U intervjuu nedavno datom "Glasu Amerike" mladi reditelj objašnjava: "Nisam u školi učio o njemu, njegovim žrtvama i šta je sve uradio da bi pomogao čovečanstvu, a umro je napušten, bez prebijene pare u džepu. To nije pravedno. Želim da odam poštu i upoznam ljude sa njegovom borbom. Jedan od naših ciljeva je da spasimo Vardenklif i sprečimo prodaju. Četvrtinu prihoda ćemo pokloniti toj naučnoj instituciji da bi bila sačuvana za buduća pokoljenja i da bi se na tom mestu sagradio Teslin muzej". Viteški, zar ne?

U ovom filmu će se naći poznata glumačka imena. Nikolu Teslu će verovatno tumačiti Ralf Fajns, Saru Bernar Sara Džesika Parker, dok bi Džej Pi Morgan mogao biti Šon Koneri.

Čudni su putevi u borbi za Oskara. Sikorski je za ovaj scenario već dobio nagradu. Ko zna? Možda će životna priča srpskog naučnika ispričana rediteljskom palicom amerikanca naredne godine biti ta ruka koja će držati zlatnog viteza.

Ralf Fajns će tumačiti lik Nikole Tesle

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

6 komentara

 
tri_praseta, 30 Aug 2012

dragojewitj ispushio za deriguze, bash mi drago...teslu je mogao da glumi i dejwid bouwi :D

Odgovori
 
Perica, 30 Aug 2012

Vec ga je glumio :)

Odgovori
 
Perica, 30 Aug 2012

p.s. a i bolje da ga glumi pravi glumac ..

Odgovori
 
tri_praseta, 30 Aug 2012

zato i kazhem peritze :D

Odgovori
 
Ruzica, 30 Aug 2012

Dok se nasi svadjaju, treci ce da iskoristi! I sto da ne? Nama nije palo na pamet da iskoristimo ime ovog velikana, ni da ga zaštitimo?! Dok pravimo parade od filmova ne stizemo da se pozabavimo daleko vaznijim temama :D

Odgovori
 
mikolas, 31 Aug 2012

Bravo za Ruzicu

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru