Plišano srce na dlanu

27 Feb 2015
Autor Tea
308 pregleda

U doba nelogičnosti koje nam je donela moderna tehnologija, dogodila se i ta da bioskopi više nisu mesta u kojima se gledaju filmovi. I dok ljudi iz sveta kulture ulažu ogroman napor da vrate publiku pred veliko platno, postoji jedna mala kreativna grupa dece čija je želja da prvi put posete bioskop.

Plišano srce na dlanu

U želji da potstaknu mlade na razmišljanje o ulozi pravila funkcionisanja društva, počevši od onih zakonom propisanih, do onih za koje se pitamo da li važe za sve, „Agencija za borbu protiv korupcije“ je raspisala konkurs za kratki igrani film na temu: „Kad ne poštujemo pravila, onda...“

Da li pravila postoje zbog toga da bi se kršila, ili za njihovo poštovanje odgovornost treba da snosi celo društo? Ukoliko se u praksi uspostavi da neko društveno pravilo nije dobro, treba li ga slepo slediti, ili pokrenuti postupak za njegovu izmenu?

Iako nikada nisu bili u bioskopu, učenici sedmog i osmog razreda osnovne škole „Radovan Kovačević“ iz malog rudarskog naselja Lece kod Medveđe, su uz pomoć „snimatelja", profesora informatike Siniše Stankovića, ovim povodom snimili kratki igrani film „Srce od pliša“ koji je na konkursu osvojio 1. nagradu.

Školu u Lecu pohađa ukupno 50 učenika, od kojih je njih petnaest trenutno u sedmom i osmom razredu. Svi su učestvovali u filmu koji govori o ljubavi dečaka i devojčice koji u svojim ludim, tinejžarskim danima, reše da provale u školu i ukradu tastaturu, zbog čega bivaju kažnjeni.

O deci, čiji je jedini greh to što su rođena u ovom zapuštenom selu daleko od asvalta i koja su uprkos tome uspela da skrenu pažnju na sebe, direktor škole Marko Kostić je izjavio:“Ispunjava me veliki ponos i još veća odgovornost za ovu divnu decu, koja su zajedno sa profesorom osmislila scenario, radnju i poruku. To je ispalo toliko dobro da smo pretekli mnoge velike umetničke škole.”

Da, deca su divna, mi ih kvarimo!

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru