Romantični Beograd sa pevanjem i plakanjem

08 May 2013
Autor Tea
466 pregleda

Na završenom Međunarodnom filmskom festivalu u Južnoj Koreji, debitantski film Bojana Vuletića „Praktičan vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem“ je osvojio specijalnu nagradu žirija. Ovaj film se prošlog leta našao na listi preporuka za festivalski bilten od strane čuvenog filmskog kritičara BBC-ja Filipa Bergsona.

Romantični Beograd sa pevanjem i plakanjem

Film koji predstavlja zbirku mini romantičnih komedija čija je radnja smeštena u okvir modernog, proevropskog Beograda koji se nakon dugih godina izolacije otvorio za strance iz svih delova sveta, osvojio je sve međunarodne simpatije.

Scenario koji je Vuletić zajedno sa kolegom Stefanom Arsenijevićem napisao za ovaj film je u početku trebao da bude ozbiljna drama, a onda su poneti mnogim udarima koji su pratili Srbiju u prethodnom teškom periodu, odlučili da to bude priča koja će i njih same uveriti da ovde nije sve tako sumorno i grozno.

Kroz lepu razglednicu Beograda, film prati strance (Žuli Gajet, Žan Mark-Bar, Baki Davrak i Leon Lučev) koji u potrazi za poslom i avanturom dolaze u našu prestonicu gde im se neočekivano kroz pevanje a i plakanje događa ljubav. Ova savremena romantična komedija počinje na aerodromu a završava se u zatvoru koji za reditelja predstavlja na neki način simbol svega što smo prošli tokom proteklih godina.

Film je trebalo da se zove „Iz Beograda s ljubavlju“ ali kako obojica scenarista vole Vudi Alena kao i filmove sa dugim naslovima, i kako je od drame scenario prerastao u komediju koja paralelno prati četiri ljubavne priče u kojima se prepliću pevanje i plakanje, konačan naslov je čini se pun pogodak - „Praktični vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem“.

Četiri mini romantične komedije, smeštene u okvir moderne, proevropske Srbije su pored uspeha u Južnoj Koreji veoma dobro prihvaćene i u drugim svetskim gradovima. Film se trenutno nalazi u redovnoj bioskopskoj distribuciji u Nemačkoj pod distributerskim naslovom „Randevu u Beogradu“ (Randezvous in Blegrade), već je prikazan u poljskim bioskopima, a uskoro će na bioskopskom platnu moći da ga gleda i publika u Češkoj, Slovačkoj i Bugarskoj.

Širenje ljubavi nije jedan od uslova koje treba da ispunimo kako bismo ušli u EU, ali se čini da ljubav koju su pružili naši likovi u ovom šarmantnom filmu  (Nada Šargin, Marko Janketić, Anita Mančić i Hristina Popović) vođeni Vuletićevom jasnom idejom, svakako predstavlja korak koji će našu zemlju predstaviti kao lepu, vedru i zanimljivu.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru