Knjiga koja prečišćava vodu

09 Jun 2014
431 pregleda

Čista voda za piće je u nerazvijenijenim delovima sveta postala pitanje opstanka. Mnogi predviđaju da će većina budućih svetskih sukoba biti u cilju osvajanja ovog najvažnijeg prirodnog resursa.

Knjiga koja prečišćava vodu

Naučnici univerziteta Carnegie Mellon su u saradnji sa humanitarnom organizacijom Water is Life (Voda je život) započeli zanimljiv projekat. Svesni da samo 20% svetkog stanovništva ima pristup čistoj pijaćoj vodi, jedan od ciljeva je bio da ukažu na važnost ovog problema, a mnogo važniji da pomognu ljudima kojima je zbog nedostatka pijaće vode ugrožen život.

Knjiga koja predstavlja zbirku informacija o očuvanju izvora vode je ujedno i filter koji omogućava prečišćavanja vode u periodu od čak 4 godine. Deluje nestvarno, ali sve postaje jasnije kad vidte kako knjiga „radi“ u svega 3 koraka.

Stranice su sastavljene od moćnih filtera koji zadržavaju prljavštinu i ujedno vrše bakteriološko prečišćavanje vode. Jedna stranica traje mesec dana.

Stranica knjige se postavlja na dno filter posude koja je posebno osmišljena da po dimenzijama i nameni odgovara ovoj svrsi.

Preko flter stranice se potom stavlja rupičasta presa koja ga drži čvrsto i sprečava kontaminaciju vode u donjoj posudi. Preko prese se sipa voda iz zagađenih reka, bara, potoka ili bilo kog izvora vode koji je u tom trenutku dostupan. Rezultati istraživanja su pokazali da bakteriološka ispravnost ove vode iznosi zapanjujućih 99,99%, što je čini savršeno bezbednom za piće.

Tvorci knjige-filtera nastavljaju da rade na usavršavanju svog izuma. Iako su sam vrh biotehnologije, cena proizvodnje ovih knjiga je veoma niska. To predstavlja dodatnu pogodnost za ljude koji žive u siromaštvu i njihove države koje danas nemaju mogućnost da im pomognu na efikasniji način.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru