Put kroz Amazon, katastrofa u svakom pogledu

25 Nov 2014
953 pregleda

Put dug 5,000km koji prolazi kroz srce šuma Amazona proteže se od brazilske obale u gradu João Pessoa do severoistočne granice sa Peruom. Zamišljen je ambiciozono, ali se pokazao kao potpuna propast.

Put kroz Amazon, katastrofa u svakom pogledu

Projekat je započet 1970-tih godina nakon posete generala Medicija, vojnog upravitelja Brazila, osiromašenom regionu na severoistoku zemlje. Kako je mnogo nade polagao u podršku bogatih zemljoposednika, logično rešenje poput agrarne reforme nije dolazilo u obzir. Odlučio se za dosta neobično rešenje – da preseli siromašne.

Odlučeno je da se započne sa izgradnjom puta koji će omogućiti migraciju iz prenaseljenog i osiromašenog severa u divljnu Amazona. Plan je podrazumevao da će se siromasima dodeliti zemljište, šestomesečna plata i lak pristup poljoprivrednim zajmovima. Zauzvrat, porodice koje učestvuju u programu će od kišnih šuma stvarati poljoprivredno zemljište, snabdevati domaće tržište tonama pasulja, pirinča i kukuruza, ali i obezbediti kakao, pomorandže, papriku i kafu za izvoz.

Projekat je sproveden brzo, uz nedovoljno brige za osetljiv ekosistem šuma Amazona. Ispostavilo se da se zemljište Amazona sastoji uglavnom od sedimenata koji se tokom kišne sezone rastapaju i čine put neupotrebljivim duže od šest meseci svake godine. Prinos na ovim poljima se pokazao kao veliko razočaranje, jer su erozije tla spirale ionako tanak sloj plodne zemlje.

Uz ekonomsku i socijalnu propast, projekat puta kroz Amazon naneo je ogromnu štetu ekosistemu kišnih šuma. Krčenje šuma je dostiglo svoj maksimum tokom 1990-tih i 2000-tih, kada je sa lica zemlje zbrisano više od 25,000km2 šume. Iako je projekat izgradnje puta i poljoprivredne reforme napušten još 1974. godine, ostaci puta i danas služe za ilegalnu seču drveća, u šta su često uključeni i neki od 20,000 ljudi koje je brazilska vlada naselila u ovom regionu i onda im sa ukidanjem projekta uskratila svaku pomoć i podršku.

Poslednjih godina, vlada Brazila razmatra mogućnosti za asfaltiranje i konačan završetak trans-Amazon puta, ali detaljan plan obnove još uvek nije predstavljen javnosti.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru