Stabla koja izrastaju u gotov nameštaj

29 Jan 2016
Autor Mirjana
3262 pregleda

Novac možda ne možete da uberete sa drveta, ali izgleda da nameštaj možete! Mlada britanska kompanija je započela proizvodnju nameštaja koji ne prolazi kroz proces sečenja, testerenja, lepljenja i sastavljanja delova. Od momenta sadnje, stablo dobija svoju namenu - oblikovaće ga u stolicu ili sto, a u budućnosti u bilo šta što zamislite.

Stabla koja izrastaju u gotov nameštaj

Dizajner Gavin Munro osnovao je kompaniju Odraslo (Full Grown) sa idejom da navede javnost da preispita svoju povezanost sa drvetom, i da se umesto bezličnog nameštaja iz masovne proizvodnje okrene unikatnim komadima nastalim korišćenjem sposobnosti stabla da se oblikuje po želji krajnjeg korisnika.

„Kada razmišljate iz ugla proizvođača nameštaja i ugla dizajnera, ovaj koncept zaista ima smisla. Zašto biste uzgajali drveće, obarali ga, prerađivali i komplikovali? Zašto ne bismo jednostavno uzgajali oblike koji su potpuno upotrebljivi? Na isti način možete napraviti na hiljade pojedinačnih komada nameštaja, a opet će svaki biti jedinstven.”

Ideju je prvi put dobio dok je radio kao baštovan u Kaliforniji i bavio se izradom posebnog, driftvud nameštaja, koji se pravi od starog drveta ispranog suncem, vodom i vetrom. Prisetio se kako se malo stablo bonsaija koji je uzgajala njegova majka samo formiralo tako da liči na kraljevski tron. Pitao se gde su limiti u oblikovanju živog drveta, i može li se preskočiti skupa standardna tehnika obrade stabala u proizvodnji nameštaja, koja zahteva dugotrajan proces rada, ali i neminovno degradiranje kvaliteta materijala i prirodne lepote drveta.

Nakon nekoliko pokušaja, u procesu koji naziva botanička manufaktura, došao je do idealnog prototipa stolice uz upotrebu četiri mlada stabla. Sada je vlasnik male „šume nameštaja” u blizini engleskog grada Derbija koja se prostire na nešto više od jednog hektara. Trenutno uzgaja oko 400 stabala. Za oblikovanje mladih stabala vrbe, hrasta, jasena i javora koristi posebno konstruisane plastične okvire koji ih za sada oblikuju u stolice, stolove, ramove i lampe. Proces oblikovanja zahteva stalnu negu i redovno orezivanje, a kada se jednom postigne željeni oblik, stablo se ostavlja da ojača i dostigne zrelost pogodnu za „berbu”.

Kada je komad nameštaja spreman, seče se i minimalno šmirgla da bi se skinula kora i istakla tekstura drveta. Munro opisuje ovaj proces proizvodnje kao organsku 3D štampu, koja kao materijal koristi vazduh, zemljište i sunčevu svetlost.

„U osnovi, to je neverovatno jednostavna umetnost. Počinjete sa formiranjem mladih grana koje rastu preko kalupa. U određenoj fazi kalemite delove da bi objekat srastao u jedan čvrst komad. Ceo proces zahteva najmanje četiri godine, ali dobijate potpuno funkcionalan, organski i ekološki nameštaj čiji je vek trajanja daleko duži od bilo kog na tržištu. Ne postoje spojevi koji se vremenom mogu olabaviti i raspasti. Ovakav nameštaj će trajati vekovima.”

Kada je u pitanju botanička manufaktura, kvalitet svakako nije sporan, ali jesu logistika i isplativost. Za sada je očekivana proizvodnja na nivou od 50 komada godišnje, a cena jedne stolice će 2017. godine, kada se nađe u prodaji, biti oko 3400€. Lampe i ramovi za slike i ogledala su već u prodaji, a Munro uskoro izlazi na tržište sa novim zanimljivim proizvodom - drvenim okvirom za naočare iz jednog komada.

Izvor: The Guardian, Full Grown

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru