Chicken Biryani- piletina sa rižom na indijski način

Autor Naši recepti

Izuzetno zdravo i ukusno tradicionalno indijsko jelo sa puno začina koje se sprema nešto duže, iako je tehnika pripreme jednostavna. Osnovu jela čine piletina i riža, ali se od tradicionalnog rižota i pilava razlikuje po tome što se ova dva sastojka odvojeno spremaju, a potom se preko sosa sa mesom rasporedi polukuvan pirinač, i pusti da na tihoj vatri, dobro poklopljeno da ne izlazi para, pirinač upije isparenja bogatog sosa. Tek na kraju, pomešaju se pirinač i sos od piletine. Kao što kod nas svaka domaćica ima svoj recept za sarmu, pasulj ili podvarak, tako i u Indiji svaka ima svoj za domaći biryani. Varijacije u receptima su brojne, postoje i razlike u pripremi u odnosu na region, tako da imamo Sindhi biryani, Bombay biryani, Calcutta biryani, Bhatkali biryani, i bar još dvadeset vrsta, koji se u pripremi neznatno razlikuju.

U indijskoj kuhinji se koriste brojni začini, često u količnama i odnosima koji ne prijaju zapadnjačkom nepcu. U ovom receptu su začini korišćeni umereno, ali je sačuvan autentičan ukus. Ukoliko volite intenzivnije ukuse, slobodno povećajte količine čilija, bibera i karija.

Priprema:

Meso:

500 kg pilećeg filea iseći na kockice, i marinirati najmanje 3h u marinadi napravljenoj od sledećih sastojaka: 1 šolja gustog jogurta, 2-3 ljute papričice, 3 čena belog luka (izgnječeno ili sitno narendano), 1 kašičica aleve paprike, ½ kašičice bibera, ½ kašičice čilija, ½ kašičice karija, 1 kašika usitnjenog korijandera, sok i kora od pola limuna (po želji). Napomena: pošto je jelo veoma rasprostranjeno, negde je moguće naći gotovu mešavinu začina za ovu marinadu koja se zove Biryani masala.

Pirinač:

1 šolja pirinča (Basmati pirinač dugog zrna), 3 šolje vode, 1 lovorov list, 1 anis, nekoliko listova nane, 2 kašičice biljnog začina (Vegeta, Biozačin…). Karanfilić i cimet koji su u originalnom receptu dodajte u vodu po želji, ukoliko mislite da će vam se ukus dopasti i ako volite da eksperimentišete, jer će ova dva začina dati vrlo jak specifičan ukus i miris. Skuvajte pirinač tako da je skoro gotov, ocedite od tečnosti i rasporedite na veliki tanjir da se prohladi i prosuši. Ovo je bitno da bi što bolje upio marinadu kada ga spojimo sa sosom.

Prodinstati jednu sitno iseckanu glavicu crnog luka i jednu rendanu šargarepu na malo ulja u dubljem tiganju sa poklopcem, i dodati marinirano meso. Dinstati na jakoj vatri 2-3 minuta. Preko mesa rasoporediti  pirinač, i zaliti ga sa šoljom mlakog mleka u kojoj je razmućena kašičica šafrana. Ja volim da preko riže stavim nekoliko iseckanih šampinjona. Može, ne mora. Dobro poklopiti i kuvati biryany na tihoj vatri 20- 25 minuta. Nakon toga isključiti ringlu, ali ne otklapati još 10 minuta. Izuzetno je bitno da u toku kuvanja para ne izlazi iz posude, zato biryani spremajte isključivo u plićoj šerpi ili dubljem tiganju čiji poklopac odlično dihtuje.

Nakon 10 minuta polako promešajte pirinač i sos. Služite toplo.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Komentari:

Ostavi novi komentar
Александар, 16.04.2016.
Ово фино изгледа :)
Odgovori
Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Pale su mi na um knjige, one nisu čovjek sav, već ono što je u njemu najbolje, čovjek odabranih trenutaka. S tim živim čovjekom koga nema, možeš razgovarati, možeš uživati, a ne moraš mu se ni zahvaliti. Možeš se s njim svađati, a on nema mogućnosti da ti odgovori išta osim ono što je već napisao. Možeš se ponositi svojom pameću, govoreći mu gluposti, strpljivo će te saslušati. Možeš ga ostaviti i preći drugome, neće se naljutiti. Srdačno će te dočekati, ako mu se vratiš, uvijek spreman da počne razgovor s tobom.

Meša Selimović

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |