Chicken Biryani- piletina sa rižom na indijski način

19 Mar 2013
Autor Mirjana
3017 pregleda

Izuzetno zdravo i ukusno tradicionalno indijsko jelo sa puno začina koje se sprema nešto duže, iako je tehnika pripreme jednostavna. Osnovu jela čine piletina i riža, ali se od tradicionalnog rižota i pilava razlikuje po tome što se ova dva sastojka odvojeno spremaju, a potom se preko sosa sa mesom rasporedi polukuvan pirinač, i pusti da na tihoj vatri, dobro poklopljeno da ne izlazi para, pirinač upije isparenja bogatog sosa. Tek na kraju, pomešaju se pirinač i sos od piletine. Kao što kod nas svaka domaćica ima svoj recept za sarmu, pasulj ili podvarak, tako i u Indiji svaka ima svoj za domaći biryani. Varijacije u receptima su brojne, postoje i razlike u pripremi u odnosu na region, tako da imamo Sindhi biryani, Bombay biryani, Calcutta biryani, Bhatkali biryani, i bar još dvadeset vrsta, koji se u pripremi neznatno razlikuju.

Chicken Biryani- piletina sa rižom na indijski način

U indijskoj kuhinji se koriste brojni začini, često u količnama i odnosima koji ne prijaju zapadnjačkom nepcu. U ovom receptu su začini korišćeni umereno, ali je sačuvan autentičan ukus. Ukoliko volite intenzivnije ukuse, slobodno povećajte količine čilija, bibera i karija.

Priprema:

Meso:

500 kg pilećeg filea iseći na kockice, i marinirati najmanje 3h u marinadi napravljenoj od sledećih sastojaka: 1 šolja gustog jogurta, 2-3 ljute papričice, 3 čena belog luka (izgnječeno ili sitno narendano), 1 kašičica aleve paprike, ½ kašičice bibera, ½ kašičice čilija, ½ kašičice karija, 1 kašika usitnjenog korijandera, sok i kora od pola limuna (po želji). Napomena: pošto je jelo veoma rasprostranjeno, negde je moguće naći gotovu mešavinu začina za ovu marinadu koja se zove Biryani masala.

Pirinač:

1 šolja pirinča (Basmati pirinač dugog zrna), 3 šolje vode, 1 lovorov list, 1 anis, nekoliko listova nane, 2 kašičice biljnog začina (Vegeta, Biozačin…). Karanfilić i cimet koji su u originalnom receptu dodajte u vodu po želji, ukoliko mislite da će vam se ukus dopasti i ako volite da eksperimentišete, jer će ova dva začina dati vrlo jak specifičan ukus i miris. Skuvajte pirinač tako da je skoro gotov, ocedite od tečnosti i rasporedite na veliki tanjir da se prohladi i prosuši. Ovo je bitno da bi što bolje upio marinadu kada ga spojimo sa sosom.

Prodinstati jednu sitno iseckanu glavicu crnog luka i jednu rendanu šargarepu na malo ulja u dubljem tiganju sa poklopcem, i dodati marinirano meso. Dinstati na jakoj vatri 2-3 minuta. Preko mesa rasoporediti  pirinač, i zaliti ga sa šoljom mlakog mleka u kojoj je razmućena kašičica šafrana. Ja volim da preko riže stavim nekoliko iseckanih šampinjona. Može, ne mora. Dobro poklopiti i kuvati biryany na tihoj vatri 20- 25 minuta. Nakon toga isključiti ringlu, ali ne otklapati još 10 minuta. Izuzetno je bitno da u toku kuvanja para ne izlazi iz posude, zato biryani spremajte isključivo u plićoj šerpi ili dubljem tiganju čiji poklopac odlično dihtuje.

Nakon 10 minuta polako promešajte pirinač i sos. Služite toplo.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Александар, 16 Apr 2016

Ово фино изгледа :)

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru