Đumbir - najukusniji lek

Đumbir je najzastupljeniji kao začinska biljka u oblastima Azije, ali su njegova lekovita svojstva, aroma i miris razlog više da se nađe i na našim trpezama. Odličan antioksidans, izuzetno efikasan u borbi protiv infekcija, pored ostalih poseduje antiseptičko i antipiretičko dejstvo, blagi je sedativ, a smatra se i dobrim afrodizijakom.

Koren đumbira, istovremeno ukusan i zdrav, efikasno sprečava jutarnje mučnine, grčeve, kancer creva, a može se upotrebljavati na različite načine. Takođe ima veliku sposobnost detoksikacije organizma od skoro svih vrsta otrova koji se unose putem hrane, alkohola, hemikalija i lekova.

Kao podsticaj da se ova biljka nađe i na vašoj trpezi, navešćemo samo neka njegova blagotvorna svojstva:

  • Đumbir kao topli napitak u vidu čaja, umiruje želudac i smiruje upalne procese. Narendanu kašiku korena đumbira ubacite u litar vode i, kada proključa, poklopite i ostavite ga da se ohladi. Procedite i dodajte u prohlađeno med i limun.
  • Ukoliko imate zapaljenje grla, narendajte svež đumbir u supu. Ukus će biti nešto jači, ali će izuzetno prijati grlu.
  • Narendan ili samleven, osušen ili svež, često se kombinuje sa medom, belim lukom i drugim biljkama. U kombinaciji sa medom đumbir postiže zapažene rezultate kao prirodni lek za prevenciju karcinoma.
  • Snižava nivo holesterola i pomaže u mršavljenju. Najnovija  istraživanja su pokazala da redovno korišćenje đumbira u ishrani znatno snižava nivo lošeg holesterola u krvi što sprečava mogućnost dobijanja srčanog ili moždanog udara. Ova biljka neobičnog izgleda snažno deluje na probavni sistem i u velikoj meri ubrzava metabolizam podstičući sagorevanje kalorije 20% brže nego uobičajeno.
  • Đumbir čini kosu življom i utiče na njen rast. Malo đumbira pomešajte sa četvrtinom šolje čaja od kamilice i dodajte orahovo ili ulje od čička. Smesu umasirajte u kosu i držite deset minuta, a zatim isperite.
  • Njegovo afrodizijačko svojstvo poznato je još od antičkih vremena kada su ga koristili isključivo kao ljubavni začin. Muškarci su pili čaj od cvetova đumbira i ova navika je preneta iz Egipta u antički Rim.

Đumbir nije samo lek i ne morate ga konzumirati u obliku čaja ili soka. Uvedite ga u svoju svakodnevnu kuhinju, i oduševiće vas bogat miris i aroma koja naviše podseća mešavinu rena i  limuna. Zbog izuzetno prijatne ljuto-sveže arome jednako dobro se uklapa u slane i slatke recepte. Dodajte malo narendanog đumbira u maslac, sir ili pavlaku, dobićete izvrstan namaz. Korisite ga svežeg u salatama, ili kao dodatak pečenju. Izvrsnu aromu daje i domaćem keksu, štrudlama i čorbama. Uz toplu preporuku da ovaj sjajan lek i začin postane saveznik u vašem kulinarskom umeću nudimo vam tri proverena recepta:

 

Domaće praline sa đumbirom

Potrebno: 250ml slatke pavlake, 300gr čokolade za kuvanje, 125 gr margarina (pola pakovanja), 1 koren đumbira (manji).

Glazura: 200 gr čokolade (crne iili bele), 3 kašike ulja.

Priprema: Kalupe za praline (ili male silikonske modle) premazati otopljenom čokoladom i ostaviti da se stegne i ohladi, najbolje u frižideru. Oljušteni đumbir iseći na 2-3 krupna komada i prokuvati u slatkoj pavlaci. Kada se prohladi, pustiti ponovo da provri. U vruće dodati čokoladu i margarin. Možete dodati i malu količinu drugih ukusa, poput vanile, kašičice nes kafe i sl. Izvadite đumbir i punite kalupe preko glazure. Ukoliko nemate kalupe za praline, jednostavno izlijte masu u kalup, isecite na kockice kad se ohladi i stegne i svaku umočite u glazuru od bele ili crne čokolade.

Piletina sa đumbirom

Potrebno: 1 kg pilećih bataka, 50 gr đumbira, 2-3 čena belog luka, kašika začina, crni biber, kašičica šećera, malo svežeg peršuna, aleva paprika po želji, ulje i voda.

Priprema: Pileće batake možete prethodno marinirati u nekoj od gotovih marinada, ali ne morate. Stavite 2-3 kašike ulja u tiganj i na njemu propržite na tihoj vatri kratko beli luk i krpno rendani đumbir. Dodajte batake i pecite nekoliko minuta, a potom dodajte 2-3dcl vruće vode ili supe. Stavite kašiku začina koji obično koristite, dodajte kašičicu šećera. Dinstajte batake u ovom sosu oko 30 minuta na tihoj vatri poklopljene i povremeno ih okrenite. Na kraju dodajte biber, a pred serviranje pospite seckanim svežim peršunovim lišćem.

Kolač od đumbira

Potrebno: 120 gr maslaca, 1 šoljica vode, ½ kašičice sode bikarbone, 2 kašike sitno rendanog đumbira, 3 jajeta, 3 šolje (od jogurta) brašna, 1 šolja žutog šećera, 1 vanil šećer, 2 kašičice cimeta, ½ kašičice soli, ½ kašičice karanfilića ili muskatnog oraščića, kašika kakaoa, 1 prašak za pecivo.

Priprema: Prokuvajte vodu do ključanja i dodajte sodu bikarbonu. Skinite sa vatre i posle 5 minuta dodajte maslac i šećer. Mešajte dok se maslac ne otopi, pa dodajte đumbir. Nakon 10-15 minuta kada se prohladi, dodajte jaja i dobro umutite, a zatim sjedinite sa unapred izmešanim brašnom sa začinima i praškom za pecivo. Pecite 30-35 minuta u podmazanom plehu na temperaturi od 180°C, ili dok sami ne procenite da je pečeno. Pospite prah šećerom i služite ohlađeno sa umućenom slatkom pavlakom, šlagom ili sladoledom od vanile.

 

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Onaj ko uvek govori istinu sebi može da priušti loše pamćenje.

Teodor Heuss

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |