Zgrada koja odsjajem topi kuće i automobile

05 Aug 2016
Autor Mirjana
1082 pregleda

Voki Toki, poznata i kao najomraženija zgrada u Londonu, zaradila je i pre zvaničnog otvaranja neslavan nadimak „Voki Sprža” (Walkie Scorchie), kada su građani ulice u susedstvu počeli da pronalaze svoje automobile sa otopljenom karoserijom i probušenim gumama, bicikle sa spaljenim sedištima, a korisnici poslovnih prostora oštećenja na fasadama, granitnim pločicama i trotoaru.

Zgrada koja odsjajem topi kuće i automobile

Novinari koji su došli da snime spornu lokaciju poneli su tiganj, i na skromnom londonskom suncu uspeli da u trenutku isprže jaje od toplote koju je indukovao odsjaj zgrade. U međuvremenu, na podu frizerskog salona, tik do vrata, počeo je da kulja dim. Za sve je, kako su ustanovili, kriva ogromna konkavna površina zgrade koje se ponaša kao džinovska lupa i koncentriše toplotu Sunca na određeni mali prostor.

Da nije u pitanju mašta Londonaca, po prirodi skeptičnih prema svakoj građevini koja narušava viktorijansku lepotu britanske prestonice, svedoče slike „istopljenog” Jaguara XJ, vlasništva direktora kompanije Moderna Contracts Ltd. Martina Lindseja. Slično je prošao i nepoznati vlasnik bicikla, a Edi Kenon, vlasnik kombija Vauxhall Vevaro svedoči da je u vozilu na levoj strani otopljeno sve što je bilo od plastike, uključujući kontrolnu tablu i flašu soka koja je „izgledala kao da je ispečena”.

Zanimljivo je da ovaj fenomen za stručnjake u građevini nije nov. Pre nekoliko godina, sličan problem se pojavio na bazenu hotela Vdara u Las Vegasu. Uglačana fasada zgrade napravljena od ogledala ponašala se kao gigantski parabolični reflektor koji je koncentrisao sunčevu toplotu na specifičnu metu - okolinu bazena. Nekoliko turista se požalilo da im je kosa spaljena, a tašne i plastične čaše za piće su se topile kao na ringli.

Arhitekte zgrade Voki Toki su izjavile da su bili svesni rizika koje nosi iskrivljeni dizajn velike staklene površine, ali su nakon opsežnih ispitivanja i solarne analize ustanovili da je konstrukcija bezbedna. Dok problem ne bude rešen, grad je zatvorio parking mesta na spornoj lokaciji, a vlasnicima oštećenih automobila i objekata je nadoknađena šteta.

izvori: BBC, Mail Online

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru