Kuće leptira, bajkovite oaze

16 Mar 2015
2164 pregleda

Ako se nekad zadesite u mestu koje ima svoju kuću za leptire (a ima ih na stotine i na svim kontinentima), ni slučajno nemojte da propustite priliku da je posetite. Kao i na svakoj izložbi bićete upozoreni da ne dodirujete eksponate, ali će zato oni dodirivati vas!

Kuće leptira, bajkovite oaze

Leptir kuće su objekti specijalno namenjeni za uzgoj i prikazivanje ovih predivnih insekata i edukativnog su karaktera. Ovi staklenici se uglavnom nalaze u sklopu nekog muzeja ili univerziteta, ali i u vlasništvu privatnih lica. Unutrašnjost jednog takvog objekta je prava tropska oaza, sa prilagođenim klimatskim uslovima i vegetacijom koja pogoduje određenoj vrsti leptira. Svaka kuća leptira ima svog vodiča koji će posetioce upoznati sa osnovnim podacima o zastupljenim vrstama šarenokrilnih insekata, odakle potiču, koliki im je životni vek i slično. Takođe, posetioci imaju priliku da vide zastupljene vrste leptira u svim metamorfološkim fazama od jajeta, preko larve i lutke, do odrasle jedinke.

Prva kuća leptira je otvorena na Floridi 1988. godine i zove se „Svet leptira”. Ona je dom za više od 20 hiljada živih leptira iz svih delova sveta i stotinama egzotičnih ptica i biljaka.

Najveća kuća leptira se nalazi u Kuala Lumpuru u Maleziji. To je ustvari zatvoreni park koji obuhvata prostranstvo od 8 hektara i pravi je raj za ove šarenokrilce.

Palm kuća koja se izdiže nad baštom Hofburg palate u samom centru Beča od 1998. godine je pretvorena u pravu tropsku oazu sa temperaturnim uslovima i vegetacijom koja pogoduje leptirima.

Već sedam godina svakog proleća na aerodrom Hitrou stiže na stotine larvi tropskih leptira iz celog sveta. One će biti pažljivo prenete u čuveni londonski Prirodnjački muzej, tačnije u topli i vlažni šator na travnjaku ispred muzeja, gde se održava izložba pod nazivom „Senzacionalni leptiri”. Stručnjaci tvrde da u prirodi samo 10 do 15 procenata „tih dlakavih gusenica” uspe da se transformiše u predivnog leptira, dok je u veštačkim uslovima stopa uspešnosti čak 85 posto. Ove fantastične fotografije su nastale tokom prošlogodišnje izložbe koju nisu propustili ni članovi kraljevske porodice.

U kućama leptira su često zastupljene različite vrste leptira sa raznih podneblja, te se zajedno mogu naći leptiri Afrike, Južne Amerike, Malezije, Tajlanda, Kostarike, Filipina. Mnoge vrste leptira žive vrlo kratko, neke samo jedan dan, neke do dve nedelje. Za to vreme oni moraju da proizvedu novu generaciju. Daleko malobrojnije su vrste koje žive dugo. U njih spada i poznati kraljevski leptir (monarch), koji u prirodi može da živi čak i duže od šest meseci. U kući leptira posetioci imaju priliku da ugrabe taj senzacionalni trenutak rađanja, ali ako im i promakne, čitavo to okruženje, vlaga, vruć vazduh ispunjen nečujnim lepetom krila tih živopisnih bića, slatkasti miris voća i cveća koji ih privlači su senzacija sama po sebi, a i prilika da se nešto novo čuje i nauči.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru