Kuće od slame, budućnost arhitekture?

31 May 2013
Autor Mirjana
2835 pregleda

Poznata vam je priča o tri praseta? Jedan je gradio kuću od slame, drugi od drveta, a treći od kamena. Kada je veliki zli vuk došao, ispostavilo se da je samo treći mudro gradio, a prva dvojica pokazali neiskustvo u neimarskim poslovima. Da li su bajke uvek u pravu?

Kuće od slame, budućnost arhitekture?

Nagle promene klime, koje u poslednje vreme postaju sve primetnije zbog čestih prirodnih katastrofa, pokrenula su pitanje promene sistema gradnje objekata u područjima podložnim uraganima, zemljotresima i ostalim prirodnim nepogodama.

Konstrukcije objekata baziranih na izolovanim balama slame pričvršćenim za standardnu osnovu kuće bude sve veće interesovanje arhitekata i građevinaca. Pored toga što je ova tehnika gradnje jeftina, ekološka i energetski efikasna zbog odličnih izolacionih karakteristika, pokazalo se da su kuće građene na ovaj način otporne na udare jakih vetrova i vrtloge tornada.

Jedan od najvećih pobornika ovakvog sistema gradnje, Colin MacDougall sa Queens koledža u Ontariju, kaže:

„Pokazalo se da je pravilno izgrađena stambena konstrukcija od slame u mnogim slučajevima otpornija na vetar, zemljotrese, požare i insekte nego ona koja je građena standardnim tehnikama. Naša znanja o tome zbog čega je to tako još uvek nisu kompletna, ali svake godine učimo sve više.”

Istražujući otpornost zidova od slame u laboratorijskim uslovima, kada je na objekat direktno usmerio tornado top sa snagom koja simulira udare vetra brzine 170 km/h, arhitekta Joseph Bilello sa Tehničkog instituta u Teksasu je ustanovio da bale slame ukoliko se postave uzdužno u zidove objekta formiraju svojevrsni tornado štit. Zaključio je:

„Ukoliko ljudima ne smeta da žive u kući koja ima zidove debele jedan metar, dobiće građevinsku strukturu potpuno otpornu na tornado.”

Iako se na terenu pokazalo da su kuće od slame otporne na jake udare vetra, a laboratorijska ispitivanja dokazala da im tornado top ne može ništa, nijedna od novosagrađenih „slamarica” do sada nije bila na direktnom udaru prirodnog tornada. Ukoliko prođu i taj test, sigurno će pokrenuti novi trend u arhitekturi, na veliku radost onih koji se zalažu za povratak prirodnih materijala u građevinarstvu.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru