Ko je i zašto gradio nebodere bez ijednog prozora?

05 Jun 2016
Autor Mirjana
1319 pregleda

Zgrada visoka 170 metara danas ne bi izazvala mnogo pažnje ni u jednoj metropoli, a naročito ne u Njujorku. To nije slučaj sa neobičnim neboderom Long Lines, poznatim i kao „33 Tomas“ po adresi na kojoj se nalazi, što je tipično za njujorški žargon. Ipak, ova zgrada je sve samo ne tipična.

Ko je i zašto gradio nebodere bez ijednog prozora?

Pogled na gore, ispred broja 33 u prometnoj poslovnoj četvrti Njujorka otkriva čudno arhitektonsko rešenje, zgradu bez ijednog prozora. Osim nekoliko ventilacionih otvora, za koje je na prvi pogled jasno da nisu prozori, ova visoka monolitna betonska građevina obložena jednoličnim mermerom više deluje kao spomenik koji slavi introvertnost nego kao poslovna zgrada.

Vlasnik Long Linesa je multinacionalna telekomunikaciona kompanija AT&T, i njeni čelnici su 1974. godine pred arhitektu Džona Karla Varnekija postavili zahtev za dizajn upravo ovakve zgrade, neprobojne tvrđave. Ako imamo u vidu da je građena u jeku Hladnog rata, kada je strah od nuklearnog napada bio na svom vrhuncu, jasno je što je jedan od zahteva bio da se stvori zatvoreni sistem u kojem je moguće preživljavanje i do dve nedelje nakon nuklearne eksplozije. Takođe, AT&T je želeo da osigura svoju skupu opremu od eventualnog oštećenja.

Kako je u zgradi inicijalno bila smeštena oprema za internacionalne pozive, tako je i dobila ime Long Lines (duge linije), a gabariti opreme su odredili da zgrada ima samo 29 spratova, iako građevine slične visine imaju i do 40. Podovi na spratovima su dodatno ojačani kako bi podneli težinu tadašnje opreme. Danas je iznajmljena lokalnim provajderima, dok se AT&T preselio nekoliko blokova niže u, pretpostavljamo, nešto humanije okruženje. Ipak, zadržao je nekoliko spratova u kojima se nalazi data-centar visoke bezbednosti.

Sličnu zgradu AT&T je sagradio i u Hjustonu.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru