Skriveno selo Furore

29 Apr 2015
2075 pregleda

U Kampaniji, pokrajini koja deli centralni od južnog dela Italije, nalazi se naselje Furore poznato i kao „selo koje ne postoji”. Uprkos dugoj istoriji i tradiciji ono do skoro nije bilo zabeleženo ni na jednoj mapi.

Skriveno selo Furore

Gradovi i sela su oduvek nicali uz obalu, što im je omogućavalo komunikaciju sa svetom i brži razvoj. I danas je misterija kako je niklo selo koje čine kuće razbacane po stenama u tri male grupe, bez centralnog trga, sakriveno od oka pučine i puta koji se pruža duž obale. Do sela se stiže uskim brdskim putevima ili stepenicama uklesanim u obode visokih stena.

Iako je smešteno u regiji poznatoj po arheološkim lokalitetima (Pompeja, Pestum, Amalfi), srednjevekovnim gradovima i uticaju brojnih civlizacija, ne postoje pouzdani izvori o nastanku Furore. Danas ovo selo više nema, niti želi reputaciju nepostojećeg. Svakog septembra u njemu se okupljaju umetnici koji stvaraju murale jarkih boja na zidovima kuća sa ciljem da stvore jedinstveni identitet sela i pomoću slika velikih formata učine selo vidljivim sa obale.

Živopisne fasade nisu jedina atrakcija sela Furore. Ono što posetioce ostavi bez daha je skriveni fjord - Fiordo. Iako ga tako nazivaju, to zapravo nije fjord (potpoljena dolina nekadašnjih lednika), već uski klanac koji deli kopno od mora. Pogled sa glavnog dela sela (Vallone del Furore), koje je 300m iznad mora, pada direktno na Fiordo. Preko klanca prelazi most visok 30m, na kome se svakog leta održava Međunarodni ronilački festival.

Lokalne vlasti su učinile dosta da Furore postane turistička lokacija. Nekadašnja sušara za limetu je renovirana u bar i prodavnicu suvenira, stare kuće su obnovljene, a lokalni muzej čuva sećanje na industrijsko nasleđe i botaničku raznovrsnost regiona. Oko podneva, sunce uspe da se probije kroz uski klanac i obasja malu plažu Furorea na obali Fiorda, široku samo nekoliko metara.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 01 May 2015

Očaravajuće!!! Kada vidim ovakve motive, prva misao koja mi se nameće je: koliko napora su uložili ljudi da bi sebi ovo sagradili? Očigledno je da su najveći deo materijala za gradnju morali da dovoze morskim putem... Iskreno, voleo bih tamo da živim!

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru