Ukleta Vistmanova šuma

19 Apr 2015
928 pregleda

Vistmanova šuma u engleskom Dartmuru danas pokriva samo mali deo površine koju je zauzimala velika drevna šuma na obodu reke Vest Dart pre hiljadu godina. Grane drveća su gusto isprepletane, a površina zemlje zbog nedostatka sunčeve svetlosti pokrivena debelim tepihom od mahovine. Miris zemlje i starosti budi asocijacije na prošlost i evocira osećaj strahopoštovanja.

Ukleta Vistmanova šuma

Hrastovi rastu do visine od samo sedam metara i granama se upliću jedan sa drugim veoma nisko, što Vistmanovu šumu čini nepristupačnom za ispašu konja i goveda. Legenda kaže da na ovaj način natprirodna bića milenijumima čuvaju šumu od destruktivne ispaše. Vistmanova šuma je, kaže najpoznatija legenda o ovoj oblasti, bila sveti gaj druida, drevnih Kelta koji su živeli za vreme gvozdenog doba i u njoj održavali paganske rituale.

Poznata je i legenda da je šuma bila jazbina đavolskih wisht hounda, zlokobnih pasa koji su tumarali močvarom noću i lovili duše neopreznih putnika. To su, po predanju, bili veliki crni psi crvenih očiju i jarko žutih očnjaka koje je morila nezadrživa glad ka ljudskom mesu i dušama. Predvodio ih je uglavnom sam đavo, a povremeno i drevni duh Dartmura „Stari Grnčar”.

Još jedna legenda priča da šumom tumara duh psa po imenu Džambo, koga je u šumi ujela zmija. Džambo danas čuva šumu i neumorno obilazi njene obode loveći zečeve i plašeći nezvane goste.

Na severnom obodu šume nalazi se Ličov put, ili Put mrtvih, kojim su nekada preminuli transportovani na sahranu u Lidfordu. Brojna svedočenja kažu da je tu opažen čovek u beloj odeći, nalik monahu, koji u sablasnoj tišini patrolira putem.

Uz brojne legende koje su o njoj ispričane, neobičan izgled Vistmanove šume upotunjen mirisom drevnih vremena čini je danas, po opisu mnogih pisaca, „najukletijim mestom u Dartmuru”.

izvor: Legendary Dartmoor

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 20 Apr 2015

Jedan od mojih omiljenih pevača, All Jarreau, na koncertu u Nemačkoj, zajedno sa Kathleen Battle, peva pesmu My favorite things. Aranžman ove stare kompozicije, a posebno čarobni glas Mrs.Battle, u mojoj mašti rađaju motive koji su bliski pejzažima iz ove šume...

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru