Tunel kroz stablo sekvoje

18 Mar 2015
2163 pregleda

Džinovske sekvoje rastu 50-85 metara u visinu, a dostižu prečnik i do 10 metara. One ponosno drže poziciju najvećeg drveća na planeti, koja im ponekad dodeli neobične uloge.

Tunel kroz stablo sekvoje

U Kaliforniji, gde je ovo drveće veoma rasprostranjeno, danas postoje bar tri lokacije gde je stablo sekvoje upotrebljeno kao tunel. Važno je napomenuti da je praksa da se stabla sekvoje seku ili skrnave da bi se kroz njih napravio prolaz i stvorila turistička strakcija danas napuštena. Ranije su gigantske sekvoje masovno korišćene da bi se kroz njih pravili prolazi, a najpoznatiji tunel u živom drvetu je Wawona Tree u parku Yosemite iz 1881. godine. Wawona je uspela da opstane čak 88 godina, pre nego što je pala 1969. pod teretom snega i slabosti izazvane izdubljenom bazom. Bila je stara oko 2100 godina.

Nakon pada Wawone, ljudi su počeli da shvataju da su nacionanlni parkovi jedna od poslednjih oaza prirode, u kojima treba podržati opstanak i razvoj biljaka uz minimum mešanja ljudske ruke. Od tada je na snazi stroga zabrana skrnavljenja živih stabala sekvoje u zaštićenim regionima, kao i onih koja slobodno rastu u prirodi.

Danas, najveći tunel u palom stablu je smešten u Sekvoja nacionalnom parku, i poznat je baš pod tim imenom, kao Tunel palog stabla. Pre skoro 80 godina, 1937, ogromna sekvoja je nakon nevremena pala preko Crescent Meadow puta. Sledećeg leta, napravljen je tunel kroz unutrašnjost ovog stabla. U trenutku kada je palo, stablo sekvoje je bilo visoko blizu 85 metara i imalo obim od 6,5 metara. Procenjeno je da je bilo staro preko 2000 godina.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru