Misterija dečaka sa probušenom čizmom

09 Apr 2015
Autor Mirjana
445 pregleda

Širom SAD-a i Kanade postoji veliki broj statua dečaka u prirodnoj veličini koji sa velikom pažnjom posmatra svoju staru, izbušenu čizmu držeći je u ruci. Poreklo originalne ideje po kojoj je nastala ova statua i danas je dobrim delom pokriveno velom misterije, mada se za nju vezuju brojne legende.

Misterija dečaka sa probušenom čizmom

Statua je najčešće deo fontane, a kroz brojne rupe na čizmi teče voda. Dečak je predstavljen u prirodnoj veličini, visok oko 120cm, sa jednom bosom nogom obično uronjenom u vodu i čizmom u ruci. Poza dečaka je uvek ista. Desna ruka je podignuta, leva je u džepu, ima starinski kačket na glavi, a pantalone mu drži jedan raspareni treger. Već na prvi pogled se vidi da dete potiče iz siromašnih slojeva društva.

Originalnu statuu je osmslila firma J.L. Mott Iron Works iz Njujorka, i pravljena je serijski 1875. godine. Prodaja se obavljala preko kataloga, a naziv originalne ideje je bio „Nesrećna čizma” (The Unfortunate Boot). Vremenom su nastale brojne kopije, kojih danas po SAD ima preko stotinu. U početku su pravljene od kalaja, što je zahtevalo redovno farbanje i održavanje, dok su kasniji modeli su rađeni u raznim materijalima, od metala do pleksiglasa.

Jedna legenda kaže da je statua nastala kao sećanje na dečaka italijanskog porekla, raznosača novina, koji se utopio nesrećnim slučajem. Druga tvrdi da je dečak bio vojni bubnjar tokom Građanskog rata, da je u svojoj probušenoj čizmi nosio vodu ranjenicima i pomagao u njihvom zbrinjavanju. Treća verzija kaže da je dečak ušao u legendu tako što je pomagao vatrogasnoj brigadi, kada je u nedostatku kofa donosio vodu u svojoj probušenoj čizmi i učestvovao u gašenju velikog požara. Oni skloniji vedrijim tumačenjima veruju da statua oživljava jednostavnu, duhovitu anegdotu o dečaku koji je ušao u vodu da se igra, računajući da će ga čizme zaštititi, a onda u čudu shvatio da mu je obuća probušena.

Iako niko sa sigurnošću ne može da tvrdi da li je bilo koja od ovih verzija tačna, dirljiva statua siromašnog dečaka je postala zaštitni znak mnogih gradova. Zvanični je simbol grada Sandusky u Ohaju, prepoznatljiv detalj ispred Vatrogasnog doma u Viskonsinu i čuvar spomenika „narodnoj princezi” Dajani u Cleethorpesu u Engleskoj.

izvor: Roadside America

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru