Kafić u stablu drveta

11 Aug 2015
3288 pregleda

Prva asocijacija na baobab, drvo koje potiče sa Madagaskara i raste širom Afrike i Bliskog istoka, nama koji ga nikada nismo videli su nevolje koje je pravio Malom Princu. Egziperijev baobab, metafora zla koje se lako prima i brzo širi, oterao je dečaka sa njegove planete. Danas vam predstavljamo jedan poseban baobab, koji je znatno gostoljubiviji i privlači veliki broj turista na farmu u blizini afričkog gradića Modjadjisklofa.

Kafić u stablu drveta

Ogromno drvo, poznato kao Baobab sunčane zemlje (Sunland Baobab) nalazi se u Južnoj Africi. Njegov obim iznosi impozantnih 47 metara, a visina približno 22 metra. Sa pravom se pretpostavlja da je to najveće drvo na afričkom kontinentu, a prava atrakcija je kafić i vinski podrum koji su smešteni u njegovom stablu. Drvo baobaba obično u svojoj unutrašnjosti čuva velike rezerve vode za sušne dane. Spletom nesrećnih okolnosti, „sunčani” baobab je ostao bez ove karakteristike. U njegovoj unutrašnjosti se danas toče neka druga pića.

Mali kafe u baobabu postoji od 1933. godine i smešten je u otvoru, u sredini stabla, koji nije napravljen sa namerom već je posledica nekoliko požara koji su goreli u njemu. Unutrašnjost nesrećnog stabla je, po rezultatima istraživanja, gorela 1650, 1780. i 1900. godine. I pored niza požara, otporno drvo je nekako opstalo i nastavilo da raste.

Plafon kafea koji se danas u njemu nalazi visok je 4 metra, a unutra može komotno da se smesti 15 gostiju. Drvo se nalazi na privatnoj farmi manga koja je vlasništvo porodice Van Herden od 1989. godine. Oni danas sa velikom pažnjom brinu o stablu za koje se procenjuje da je staro preko 1700 godina.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru